ГоловнаПолітика

НБУ очікує зміцнення курсу гривні

Обвал національної валюти - сезонний, заявили в Нацбанку.

НБУ очікує зміцнення курсу гривні
Олег Чурий
Фото: bank.gov.ua

У Національному банку прокоментували різке зниження курсу гривні в січні. Там вважають, що це тимчасове явище, а курс на кінець 2018-го буде лише трохи відрізнятися від рівня початку року.

"Після переходу України на мінливий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, в тому числі з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і одночасно знижуються її надходження, в тому числі з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні", - наводяться на сайті регулятора слова заступника голови НБУ Олега Чурія.

За його словами, ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку з початку січня. Сезонне спадання ділової активності, переважно в аграрному секторі, призводить до скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, тоді як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів.

Національний банк обіцяє пом'якшити вплив сезонних чинників шляхом продажу валюти на міжбанку. З початку року НБУ продав 53,5 млн гривень.

"Разом з тим Національний банк підкреслює, що дія тимчасових факторів на початку року може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було 2017 року. Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнює курсу на початку року - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3%, незважаючи на окремі періоди посилених коливань", - підсумували в регулятора.

Курс пробив позначку 28,5 грн за долар і продовжує рости.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram