ГоловнаПолітика

Al Jazeera опублікувала повний текст рішення Краматорського міського суду про спецконфіскацію

В Україні його засекречено як такий, що містить державну таємницю.

Al Jazeera опублікувала повний текст рішення Краматорського міського суду про спецконфіскацію
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Катарський телеканал Al Jazeera в середу, 10 січня, опублікував вирок Аркадію Кашкіну, в рамках якого в оточення Віктора Януковича конфіскували 1,5 млрд доларів.

95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року було засекречено як такий, що містить державну таємницю.

У публікації телеканалу сказано, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію. Також сказано, що операції придбання державних облігацій, які потрапили разом з отриманими за ними грошима під спецконфіскацію, йшли через групу ICU, яка обслуговувала також інтереси нинішнього президента країни Петра Порошенка. У той самий час у матеріалі подано коментарі групи, що в цих транзакціях вона виступала виключно як агент.

2016 року розгорнутий коментар з цього приводу давала голова НБУ Валерія Гонтарева, яка керувала компанією ICU з 2007 по 2014 рік.

Вона пояснила, що в жовтні 2013-го вийшла нова редакція закону "Про депозитарну систему України", яка зобов'язала учасників ринку оформляти всі договори купівлі-продажу ОВДП через ліцензованих брокерів. Тож коли Ощадному банку знадобилися послуги брокера, він звернувся до ICU, яка на той час багато років займала провідні позиції на ринку ОВДП. У 2012-2013 роках Ощадбанк купував у Мінфіну ОВДП на замовлення компаній-нерезидентів самостійно.

Ощадбанк зумів підтвердити походження коштів і проведення фінмоніторингу компаній-нерезидентів, з документами все було гаразд, тому в ICU не було підозр з приводу цих компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram