ГоловнаПолітика

Музейники відкинули оцінку Інституту демографії НАНУ кількості жертв Голодомору

Одні вчені говорять про 3,9 млн, інші - про 7 млн.

Музейники відкинули оцінку Інституту демографії НАНУ кількості жертв Голодомору
Фото: Макс Требухов

Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" вважає, що жертвами Голодомору 1932-1933 років стали щонайменше 7 млн осіб в Україні і щонайменше 3 млн за її межами.

Про це на прес-конференції повідомила генеральний директор меморіалу Олеся Стасюк.

За її словами, два роки тому Музей Голодомору спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка за підтримки Фонду Голодомору-геноциду провели міжнародну конференцію "Голодомор 1932-1933 років: втрати української нації", за підсумками якої вчені прийняли резолюцію. "У цій резолюції зафіксовано, що на сьогодні кількість втрат від Голодомору становить щонайменше 7 млн в Україні і 3 млн - за її межами... Було рекомендовано, поки не буде встановлено остаточну кількість втрат, вживати саме ці показники в наукових установах, ЗМІ, дипкорпусу та державним установам в освітній та просвітницькій роботі", - сказала вона.

Проте Інститут демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України продовжує наполягати, що кількість жертв Голодомору в Україні - 3,9 млн осіб. Такий висновок було зроблено ще кілька років тому на основі аналізу даних перепису населення 1926, 1937 і 1939 років і заново озвучено в листопаді 2017 року з нагоди річниці Голодомору.

"Демографи продовжують "консервувати" в науковій сфері в Україні та за кордоном кількість втрат у 3,9 млн... Офіційній статистиці, яку вела радянська влада щодо України, довіряти не варто. І кількість жертв Голодомору, для підрахунку якої за основу взято офіційні статистичні дані, є значно заниженою", - вважає Стасюк.

Своєю чергою професор Київського національного університету імені Шевченка Володимир Сергійчук наголосив, що остаточну кількість втрат від Голодомору ще належить встановити.

"Чому ми не можемо погодитися з нашими демографами в їхній оцінці жертв у 3,9 млн? Їхні заяви базуються на даних перепису населення. Переписи тоді були три: 1926 року, 1937 і 1939", - сказав він. За словами професора, достовірність даних цих переписів викликають сумніви. Сергійчук також вважає, що під час Голодомору 1932-1933 років померли не менш ніж 7 млн осіб.

Нагадаємо, в листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. У вересні 2017 року під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у США президент Петро Порошенко закликав світ теж зробити це.

Зараз Голодомор визнали геноцидом близько двох десятків країн світу, ще в низці країн його визнали органи влади їх окремих територіальних одиниць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram