ГоловнаПолітика

КДБ Білорусі завербувала українця з Чернігівської області

Шпигун здався СБУ і був звільнений від відповідальності.

КДБ Білорусі завербувала українця з Чернігівської області
Фото: suyarkov.com

Громадянина України влітку 2017 року завербував Комітет державної безпеки Білорусі, випливає з ухвали суду від 29 грудня, оприлюдненої в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як сказано в документі, українець протягом 2006-2017 років постійно проживав разом з дружиною в Хойнікському районі Гомельської області Білорусі. Але в червні 2017 року білоруська влада позбавила його посвідки на проживання - і він вимушено повернувся до батьків у селище Ріпки Чернігівської області, продовжуючи періодично їздити в Білорусь, щоб відвідати дружину і для заправити пальним автомобіль.

У липні 2017 року під час чергової поїздки в Білорусь у пункті пропуску "Нова Гута" (Гомельська область) під загрозою депортації та заборони на в'їзд співробітник КДБ Білорусі запропонував українцеві секретне співробітництво, і той погодився, підписавши відповідні документи. У судовій ухвалі зазначено, що українець мав отримувати завдання і передавати зібрану інформацію під час поїздок у Білорусь на особистих зустрічах зі співробітником Комітету державної безпеки Білорусі в пункті пропуску "Нова Гута".

Зокрема, йшлося про збір розвідувальної інформації про автомобільний транспорт і особовий склад Державної прикордонної служби України і правоохоронних органів України, які перебувають на території Ріпкинського району Чернігівської області біля кордону з Білоруссю, а також про інформацію про місцевих жителів, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

У жовтні 2017 року проти громадянина України було відкрито кримінальну справу за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України - державна зрада. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.

Однак оскільки українець добровільно прийшов у СБУ із заявою про свій зв'язок з представниками Білорусі, а слідство не встановило реального збитку державним інтересам України, його звільнили від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську затримали власкора UA:Українське радіо Павла Шаройка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram