ГоловнаПолітика

Суд повернув Княжицькому 11 млн грн застави за голову ОГХК Журила

Сума застави за рік поменшала зі 100 млн до 1,2 млн гривень.

Суд повернув Княжицькому 11 млн грн застави за голову ОГХК Журила
Фото: Макс Требухов

Солом'янський районний суд Києва 26 грудня вирішив знизити суму застави для виконувача обов'язків голови правління ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) Руслана Журила з 12 млн гривень до 1,2 млн гривень.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Адвокат Журила просив суд знизити розмір застави з 12 млн гривень до 128 тис. гривень.

За словами захисту, з моменту внесення застави (березень 2017 року) Журило виконує покладені на нього обов'язки, жодних нарікань на його поведінку з боку органів досудового розслідування не було, а з моменту повернення йому паспорта підозрюваний уже кілька разів покидав межі України і повертався знову.

Крім того, адвокат зазначив, що депутат Верховної Ради Микола Княжицький (фракція "Народний фронт"), який вніс 12 млн гривень застави за Журила, порушує питання про необхідність повернення коштів, оскільки він не розраховував на таке тривале досудове розслідування.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання, при цьому визнав, що Журило дійсно належно виконував покладені на нього обов'язки і жодних претензій до його процесуальної поведінки немає.

Суд частково задовольнив клопотання адвоката і знизив розмір застави з 12 млн гривень до 1,2 млн гривень.

Рішення оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, в лютому 2016 року Національне антикорупційного бюро почало розслідувати заяву тодішнього міністра економіки Айвараса Абромавичуса про корупцію на ОГХК.

Абромавичус стверджував, що посадові особи ОГХК уклали договори про постачання титанової сировини компанії Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement за заниженою вартістю.

25 січня детективи НАБУ затримали і повідомили про підозру Журила в причетності до заподіяння підприємству 300 млн гривень збитку. Крім нього, також затримали начальника відділу продажів і маркетингу компанії і колишнього заступника директора.

28 січня Журила заарештували на 60 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 100 млн гривень. Депутати Максим Поляков і Олег Кришин 23 лютого надавали суду письмові зобов'язання про взяття затриманого на поруки, але суд їм не видав арештанта.

Адвокати оскаржили це рішення, і 9 березня Апеляційний суд Києва зменшив розмір застави до 12 млн гривень.

Незабаром депутат Княжицький вніс за нього заставу, і Журило вийшов на волю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram