ГоловнаПолітика

Рішення про екстрадицію Саакашвілі буде ухвалювати Мін'юст, - ГПУ

Екстрадиційна перевірка вже почалася, але немає спеціальних нормативів щодо її тривалості немає.

Рішення про екстрадицію Саакашвілі буде ухвалювати Мін'юст, - ГПУ
Фото: стопкадр youtube

Рішення про можливу екстрадицію екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі буде ухвалювати Міністерство юстиції після отримання висновків екстрадиційної перевірки.

Про це повідомив спікер Генеральної прокуратури Андрій Лисенко в ефірі телеканалу "112.Україна".

"Відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників, видача особи відбувається за умови здійснення нею злочину, за який, згідно із законодавством сторони, яка вимагає видачі, може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менш ніж 1 рік. Ми зараз знаємо, що статус Саакашвілі змінився - він уже засуджений, однак прокуратура міста Києва проводить екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі за запитом компетентних органів Грузії. З метою проведення цієї перевірки та з'ясування всіх обставин, які можуть стати підставою для відмови у видачі, Саакашвілі буде запрошено в прокуратуру для надання відповідних пояснень", - сказав Лисенко.

За його словами, екстрадиційна перевірка вже почалася, але немає якихось спеціальних нормативів щодо її тривалості.

"Саакашвілі поки що не прибув у київську прокуратуру, його запрошують. На цей момент триває процес узгодження дати зі стороною захисту", - додав речник Генпрокуратури.

За його словами, в рамках перевірки прокуратура скерувала запити в інші органи державної влади, а висновки, складені за її результатами, будуть надані Мін'юсту для ухвалення остаточного рішення.

Нагадаємо, в п'ятницю, 5 січня, Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років в'язниці за зловживання владою. Йдеться про помилування в листопаді 2008 року засуджених за вбивство співробітника Об'єднаного банку Грузії Сандро Гіргвліані екс-чиновників Департаменту конституційної безпеки (ДКБ).

Саакашвілі назвав рішення суду незаконним і сказав, що воно "суперечить здоровому глузду".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram