ГоловнаПолітика

Саакашвілі назвав вирок суду Тбілісі незаконним

Екс-президент Грузії вважає, що право на помилування не обмежене.

Саакашвілі назвав вирок суду Тбілісі незаконним
Фото: Сергей Нужненко

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі назвав незаконним вирок грузинського суду, яким його заочно засуджено до трьох років позбавлення волі.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"«Вирок» грузинського суду, який перебуває під повним контролем найбільшого приватного акціонера «Газпрому» Іванішвілі, стосовно мене - повністю незаконний і суперечить усім міжнародним, національним нормам і здоровому глузду. Судити президента за використання права на помилування (яке я використовував щодо 133 колишніх військовослужбовців) - свідчить про повністю політичний характер цього процесу. Це також говорить про те, що грузинська влада не знайшла на мене за 5 років нічого суттєвого: ніяких фактів корупції, ні одного правопорушення", - написав Саакашвілі.

"Але цей «вирок», так само як і паралельний процес у Києві, показують, що олігархічні влади в Україні та Грузії діють синхронно і в повній координації одна з одною проти мене, як лідера боротьби проти корупції, олігархату і грабежу народу", - додав він.

Нагадаємо, міський суд Тбілісі заочно засудив екс-президента Саакашвілі до трьох років в'язниці за зловживання владою. Йдеться про помилування в листопаді 2008 року засуджених за вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гиргвліані екс-чиновників Департаменту конституційної безпеки (ДКБ).

У 2006 році у справі Гиргвліані суд виніс вирок на термін від 7 до 8 років в'язниці чотирьом співробітникам департаменту конституційної безпеки (ДКБ) МВС Грузії. Через три роки вони потрапили під умовно-дострокове звільнення, після того як рішенням президента Саакашвілі їм вдвічі скоротили термін покарання.

Після зміни влади в Грузії в 2012 році до відповідальності притягнули екс-голову МВС, колишнього прем'єра Вано Мерабішвілі та низку інших високопоставлених осіб. Мерабішвілі засудили до трьох років в'язниці за фальсифікацію даних в офіційному документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram