ГоловнаПолітика

Печерський суд поскаржився на захисників Януковича в КДК адвокатури

Адвокати ігнорують засідання у справі про вбивства на Майдані.

Печерський суд поскаржився на захисників Януковича в КДК адвокатури
Фото: Сергей Нужненко

Печерський районний суд Києва зажадав від Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури притягнути до дисциплінарної відповідальності захисників екс-президента Віктора Януковича Віталія Сердюка, Ігоря Федоренка й Андріану Фозекош.

Суддя Світлана Шапутько угледіла в діях адвокатів порушення професійної етики і спробу зірвати судовий процес, йдеться в матеріалах суду.

Шапутько з 26 вересня 2017 року розглядає клопотання Генеральної прокуратури про заочне розслідуванні проти Януковича за звинуваченням в організації розстрілів активістів Євромайдану. "Зазначеними адвокатами, як і самим адвокатським об'єднанням "Авер Лекс", систематично вживаються заходи, спрямовані на затягування розгляду клопотання", - йдеться в заяві.

4 грудня вони принесли в зал суду "коктейлі Молотова", дерев'яні битки і бруківку, заявивши, що це речові докази. Суддя зазначила, що ці предмети небезпечні для громадян, які перебувають у суді, і попросила їх прибрати. Адвокати її прохання проігнорували. "Адвокат Сердюк В.А. поклав цеглину на стіл слідчого судді і гучно сперечався із судом", - наголошено в рішенні.

Після цього засідання адвокати почали систематично пропускати слухання (в той самий час вони увійшли в захист Януковича в Оболонському райсуді, де слухають справу про державну зраду). Надсилати інших захисників "Авер Лекс" відмовився.

Коли захист Януковича вкотре не прибув на засідання 20 грудня, суд вирішив ініціювати процес притягнення їх до відповідальності.

Постанова оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, в Печерському суді розглядають матеріали клопотання Генеральної прокуратури України на проведення спеціального (заочного) досудового розслідування у справі про роль Януковича в організації розстрілів учасників Майдану в лютому 2014 року та командуванні ними.

Януковича підозрюють в організації перевищення влади і службових повноважень працівниками правоохоронних органів на Майдані, що призвело до масових жертв серед мітингувальників. Також йому інкриміновано організацію умисних убивств на Майдані 19-20 лютого 2014 року і теракту 20 лютого на вулиці Інститутській.

В Оболонському районному суді Києва розглядають ще одну справу проти Януковича - про державну зраду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram