ГоловнаПолітика

Омбудсмен назвала кількість російських військових в українських в'язницях

Більшість засуджених в Україні росіян не брали участь у бойових діях на Донбасі.

Омбудсмен назвала кількість російських військових в українських в'язницях
Валерия Лутковская
Фото: hromadskeradio.org

В Україні на сьогодні утримуються більш ніж десять кадрових російських військових, які брали безпосередню участь у військовому конфлікті на Донбасі.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила в ефірі телеканалу NewsOne.

"Їх (громадян Російської Федерації, - ред.) до 320 осіб. Вони засуджені за різні злочини. Це не тільки ті, які пов'язані з конфліктом на Донбасі. Це різні питання, які можуть виникати у громадян Російської Федерації на території України. Близько 20 осіб - це ті люди, які пов'язані з конфліктом на Донбасі, або ж з подіями в Криму. Решта - це особи, які вчинили певні кримінальні злочини на українській території", - сказала вона.

Водночас на уточнювальне питання, чи є серед росіян в Україні кадрові російські військові, Лутковська відповіла: "Є, звичайно".

"Я приблизно пам'ятаю 11-12 прізвищ. Десь так, в середньому. Це я пропонувала російському омбудсмену приїхати сюди їх відвідати, тому що це б дало мені можливість поїхати в Росію і провідати українців. Подивитися, в яких умовах утримуються Станіслав Клих, Олександр Кольченко, дізнатися, як почувається Олег Сенцов. На жаль, такий візит наразі не відбувся", - розповіла уповноважений з прав людини.

Лутковська додала, що в січні планується оновити меморандум про співпрацю з російським омбудсменом. У ньому українська сторона запропонує прописати як одну з форм співпраці взаємні візити до громадян своїх країн.

Раніше повідомлялося, що Україна відмовилася включати 10 росіян у список на обмін полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram