ГоловнаПолітика

59 нардепів оскаржили в КС статтю про незаконне збагачення

Серед підписантів - Максим Поляков та Євген Дейдей, яким закидають цей злочин.

59 нардепів оскаржили в КС статтю про незаконне збагачення
Фото: EPA/UPG

59 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Конституційне подання від 12 грудня доступне на сайті КС.

Представником групи ініціаторів вказано депутата Верховної Ради Павла Пинзеника ("Народний фронт").

Крім нього, серед ініціаторів значаться депутати Максим Поляков і Євген Дейдей (НФ), підозрювані в незаконному збагаченні й одержанні неправомірної вигоди.

Ініціатори просять КС невідкладно (впродовж місяця) розглянути подання і визнати неконституційною ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу.

Депутати вважають, що ця стаття Кримінального кодексу порушує 9 положень Конституції, в тому числі ст. 1, згідно з якою Україна є правовою державою, і ст. 58, згідно з якою нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Крім того, депутати вважають, що ст. 368-2 Кримінального кодексу порушує ст. 62 Конституції, яка забороняє обґрунтовувати обвинувачення на припущеннях і звільняє особу від обов'язку доводити свою невинність.

Також парламентарії вважають, що Основний закон дозволяє чиновникам не давати свідчення проти членів сім'ї в разі притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Крім того, ініціатори подання впевнені, що ст. 368-2 порушує конституційне право на змагальність сторін у судовому процесі, оскільки покладає на обвинуваченого обов'язок доводити законність походження свого майна.

Стаття 368-2, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, була включена до Кримінального кодексу в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram