ГоловнаПолітика

Суд визнав незаконним звільнення головного підозрюваного у справі про стрілянину в Княжичах

Слідство вважає його відповідальним за перестрілку, в якій загинуло п'ятеро людей.

Суд визнав незаконним звільнення головного підозрюваного у справі про стрілянину в Княжичах
Фото: kyiv.npu.gov.ua

Колишній начальник карного розшуку Києва Леонід Курята, який є підозрюваним у справі про перестрілку поліцейських в Княжичах, через суд поновився на посаді.

20 грудня Окружний адміністративний суд Києва наказав відновити Курята на посаді з 27 січня 2017 року і виплатити 104,7 тис. грн недоотриманої зарплати (без урахування податків і обов'язкових платежів).

Суд вирішив, що Курята не був уповноваженим здійснювати контроль за діями поліцейських в Княжичах, тому рішення Нацполіції про проведення службового розслідування і звільнення було незаконним.

Прокурори вважають, то саме Курята віддав наказ стріляти і наводять як докази уривки телефонних переговорів, а також відео з камер спостереження в Княжичах.

Рішення суду поки що не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Нагадаємо, вранці 4 грудня 2016 року в селі Княжичі київський карний розшук за підтримки спецназу КОРД проводив операцію з затримання грабіжників. На місце подій прибув підрозділ Броварського відділення поліції охорони, який зреагував на сигналізацію, що спрацювала в одному з сусідніх будинків. Поліцейські ДСО з якоїсь причини затримали двох співробітників Управління оперативної служби ГУ Національної поліції в Києві, які брали участь у спецоперації. Після цього між ДСО і групою захоплення почалася перестрілка, жертвами якої стали п'ятеро поліцейських.

У січні 2017 року в зв'язку з подіями в Княжичах 7 поліцейських були звільнені, 9 зазнали дисциплінарного покарання через перестрілки в Княжичах.

У кінці серпня 2017 року Генеральна прокуратура в рамках розслідування перестрілки в Княжичах повідомила про підозру трьом особам. Це колишній начальник управління карного розшуку Нацполіції Києва Леонід Курята, екс-заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління Нацполіції Києва Роман Мариновський, а також старший інспектор управління "КОРД" Андрій Курта.

Їм закидають перевищення влади, умисне вбивство і замах на умисне вбивство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram