ГоловнаПолітика

САП відповіла на претензії Луценка в зв'язку із закриттям справи Довгого

Допитані 35 депутатів Київради не згадали події 10-річної давності.

САП відповіла на претензії Луценка в зв'язку із закриттям справи Довгого
Олесь Довгий
Фото: Макс Требухов

Спеціалізована антикорупційна прокуратура назвала заяву генерального прокурора Юрія Луценка про неприйнятність закриття кримінального провадження щодо нардепа Олеся Довгого "передчасною і надмірно емоційною".

"Вважаємо, що такому висновку повинно передувати детальне дослідження зібраних доказів, вивчення підстав для закриття, аналіз всіх матеріалів кримінального провадження, що підтверджують вину особи, так і виправдовують її", - повідомляється в фейсбуці САП.

Нагадується, що досудове розслідування про незаконне виділення земельних ділянок сесією Київради 1 жовтня 2007 року здійснювалося більше року прокуратурою Києва. Надалі розслідування в червні 2017 було доручено спільній групі детективів Національного антикорупційного бюро і слідчих прокуратури Києва.

"Водночас, слід зазначити, що "наступальна позиція" ініціаторів цього провадження - прокуратури міста Києва зникла після того, як погасли всі камери засобів масової інформації після закінчення засідання Комітету Верховної Ради України. Отримавши свою частку піару в ЗМІ, інші правоохоронні органи і їх керівники забули повідомити суспільству про наявність недоліків досудового розслідування", - зазначає САП.

На думку антикорупційної прокуратури, саме тому оголошення про підозру Довгогому не було здійснено відразу після зняття з нього депутатської недоторканності. Стверджується, що спроби прокурорів САП "достукатися до колег-правоохоронців" щодо подальшої долі цього провадження "були сприйняті без всякого ентузіазму".

"Факт відсутності доказів для оголошення повідомлення про підозру і завершення досудового розслідування шляхом направлення до суду обвинувального акта підтверджений не тільки зібраними доказами, а й позицією власне Генеральної прокуратури України. Так, на адресу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надійшла доповідна записка заступника Генерального прокурора Стрижевської А.А. від 22.11.2017, узгоджена Генеральним прокурором України, якою фактично відмовлено в підписанні остаточної підозри, про те, що в тексті підозри Довгому О.С.: «... відсутні дані про те, що Довгий О.С. є посадовою особою в сенсі примітки до ст. 364 КК, а отже не є суб'єктом вказаного злочину; відсутні відомості, що підтверджують факт зловживання владою, що вказують на спільність умислу і розкривають всі елементи складу кримінального злочину в його діях; не доведено, в чому саме полягало зловживання Довгого О.С., що саме він повинен був робити і чого не мав права робити; не встановлено в чиїх інтересах він діяв", - повідомляє САП.

Відзначається, що рішення про закриття кримінального провадження було прийнято за результатами допитів 41 свідка, в тому числі 35 депутатів Київради, при яких не було отримано доказів схилення, тиску або вказівок з боку Довгого щодо результатів голосування за виділення земельних ділянок. Більшість депутатів не згадала подій пленарного засідання 1 жовтня 2007 року.

"З огляду на викладене, прийнято законне рішення про закриття кримінального провадження у зв'язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати. Наголошуємо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура прийняла рішення про закриття лише щодо особи підозрюваного, а не кримінального провадження загалом, що дозволяє залучити до відповідальності всіх винних осіб при наявності доказів і законних підстав", - додали в САП.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко назвав неприйнятним рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи проти народного депутата Олеся Довгого і повідомив, що прокуратура Києва порушила нове кримінальне провадження за інкримінованими йому злочинами.

11 липня Верховна Рада підтримала зняття недоторканності з нардепа Олеся Довгого і надала згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності.

Справа проти депутата стосувалася виділення земельних ділянок в столиці в 2007-2009 роках, коли Довгий був секретарем Київської міської ради. Йому ставили зловживання службовими обов'язками з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок заказника "Острів Жуків" загальною площею 44,25 га. Довгий, за версією слідства, скоїв злочин, порушивши регламент Київради.

Термін давності кримінального провадження стосовно Довгого закінчився 1 жовтня 2017 року. 22 грудня САП закрила справу проти Довгого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram