ГоловнаПолітика

Порошенко підписав медичну реформу

При цьому президент зажадав доопрацювати законодавчу базу.

Порошенко підписав медичну реформу
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки в Одеську область підписав два закони, які запускають медичну реформу: про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості та про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів.

При цьому він підкреслив, що рішення стосовно закону про держгарантії далося йому непросто.

"Для мене як президента це рішення непросте. Попри це, я прийняв рішення його підписати. І підписуючи його, я підтримую необхідність реформи в системі охорони здоров'я, важливість дотримання права кожного українського громадянина на якісну медичну допомогу", - сказав він.

При цьому він доручив уряду розробити комплекс заходів, які не дозволять порушувати це право у зв'язку з реформою.

"Ми повинні бути уважними під час розрахунку тарифів. Повинні бути дуже уважними з державними витратами, щоб не опинитися в ситуації, коли решту нічим буде давати. Обов'язково на законодавчому рівні забезпечити гарантії, щоб прийнятий закон у жодному разі не погіршив стан медичної допомоги для українців", - пояснив Порошенко.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект №6327 - ключовий у реформі охорони здоров'я. Він вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

14 листопада був прийнятий ще один законопроект із цього пакету - №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості запропоновано встановити систему стимулів, зокрема: забезпечення працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створення сприятливих умов праці, в тому числі забезпечення розвиненою матеріально-технічною базою для медичного обслуговування.

Верховна Рада ще має ухвалити зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для медреформи (законопроект №6604). Цей проект пройшов лише перше читання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram