ГоловнаПолітика

Ощадбанк відкинув претензії НАБУ щодо спецконфіскації грошей Януковича

Держбанк зазначає, що він лише виконав рішення суду.

Ощадбанк відкинув претензії НАБУ щодо спецконфіскації грошей Януковича
Глава Ощадбанка Андрей Пышный
Фото: Макс Требухов

Правління Ощадбанку випустило заяву у зв'язку з розслідуванням Національного антикорупційного бюро справи про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів, арештованих на рахунках екс-президента Віктора Януковича і його оточення.

"Усі кошти зі спецконфіскації є на рахунках Держказначейства. Будь-які звинувачення в "незаконному списанні" не мають жодних підстав. Ощадбанк діяв чітко і, безумовно, відповідно до вимог чинного законодавства", - сказано в заяві на сайті банку.

Зазначено, що Ощадбанк отримав  вирок суду, який набув чинності і містить прямі зобов'язання щодо його виконання, і не міг його не виконати.

"Щоб уникнути спекуляцій щодо предмета досудового розслідування, вважаємо за необхідне оприлюднити формулювання, використане в постанові Солом'янського районного суду, а саме: "За фактом розтрати посадовими особами АТ "Ощадбанк" шляхом списання в дохід держави коштів і ОВДП в межах спецконфіскації за вироком Краматорського міського суду Донецькій області", - додали в банку.

Правління Ощадбанку вважає безпідставними звинувачення на адресу посадових осіб банку, висловлює готовність співпрацювати зі слідством і надати всі необхідні документи для юридичного підтвердження законності своїх дій.

"Звертаємося до керівництва держави, акціонера Ощадбанку в особі Кабінету Міністрів України, а також керівництва ГПУ та САП з метою звернути увагу на абсурдність ситуації, коли держбанком у дохід держбюджету перераховано кошти на виконання судового вироку, винесеного іменем України, який набув чинності, і в той самий час банк стає об'єктом переслідування з боку держави. Такі безпідставні звинувачення, тривалі слідчі дії і спекуляції на цю тему в інформаційному полі завдають значної шкоди діловій репутації і власне державного банку, і системи держуправління", - підсумували в банку.

Нагадаємо, 27 грудня НАБУ здійснило виїмку документів в Ощадбанку у справі про конфіскацію грошей Януковича.

28 грудня стало відомо, що НАБУ проводить розслідування проти голови правління Ощадбанку Андрія Пишного та його підлеглих за підозрою в розтраті майна на $21 млн у рамках виконання рішення суду про конфіскацію грошей Януковича.

Майже 1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича були конфісковані з рахунків в Ощадбанку і ПриватБанку в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченка Аркадієві Кашкіну. Значна їх частина - це облігації внутрішньої держпозики. Облігації на суму $157 млн були куплені з великим дисконтом в оточення Януковича нардепом-утікачем Олександром Онищенком. На початку листопада стало відомо про розслідування НАБУ кримінального провадження у зв'язку з конфіскацією цих грошей.

Минулого тижня детективи НАБУ проводили слідчі дії в Держфінмоніторингу, з'ясовуючи його участь у конфіскації коштів Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram