ГоловнаПолітика

Суд розблокував тендер на закупівлю сканерів для митниці

Уперше торги оголосили півроку тому.

Суд розблокував тендер на закупівлю сканерів для митниці
Архив

Окружний адміністративний суд Києва за позовом Державної фіскальної служби скасував рішення, яким у вересні 2017 було заблоковано закупівлю сканерів для пунктів пропуску на кордоні.

Про це у фейсбуці написав в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

"Ця перемога дозволила відновити процес модернізації митниці. Тому, не зволікаючи, почнемо процедуру конкурсних торгів! На першому етапі плануємо закупити 7 стаціонарних сканувальних комплексів. У планах на січень також почати тендер на закупівлю близько 20 вагових комплексів для митниці", - написав він.

За його словами, у 2018 році митниця планує забезпечити надходження до держбюджету платежів більш ніж на 70 млрд гривень.

"Потенціал "митної тіні", яка ще залишається, дійсно доволі великий. Але для боротьби з нею потрібні сучасні технології. Польські митники виявляють бурштин у паливному баку автомобіля, навіть не наближаючись до нього. Раніше ми могли тільки заздрити нашим закордонним колегам. Тепер і наші митники отримають найсучаснішу техніку. Дуже сподіваюся, що сканери стануть тим інструментом, який дозволить і у 2018 році зберегти високу динаміку зростання платежів, яку митниця демонструвала 2017 року», - додав Продан.

"Ми починаємо великий амбітний проект, який раз і назавжди змінить українську митницю. Для його реалізації є команда і необхідний ресурс - у 2018 році бюджет ДФС збільшено на 45,4%", - підсумував він.

Нагадаємо, в липні ДФС оголосила тендер на закупівлю чотирьох сканерів для митних постів "Рава-Руська", "Краковець", "Щербаківка", "Ужгород".

Заявки на передкваліфікацію подали сім компаній, але п'ять із них замовник відхилив. До аукціону було допущено лише компанії "Ватек" і "МКТ-комюнікейшн". Компанія Arempa International Ltd FZC, відсіяна на передкваліфікації, після цього звернулася в постійну колегію Комітету з розгляду скарг АМКУ. Колегія вивчила матеріали і 14 вересня прийняла рішення, що пропозицію Arempa було відхилено правомірно, але "МКТ-комюнікейшн" теж не мала потрапити на аукціон.

Аукціон з одним учасником проводити не можна, тому колегія ухвалила скасувати закупівлю.

22 вересня Гройсман у Верховній Раді заявив, що розглядає можливість ініціювання відставки голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва у зв'язку з таким рішенням.

Був оголошений новий тендер, проте наприкінці жовтня за скаргою тієї ж Arempa International Ltd FZC суд заблокував його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram