ГоловнаПолітика

Transparency International розкритикувала законопроект про Антикорупційний суд

Рекомендації Венеціанської комісії не враховані, вважають в організації.

Transparency International розкритикувала законопроект про Антикорупційний суд
Фото: dw

Представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International в Україні закликало президента Петра Порошенка відкликати законопроект про Антикорупційний суд і внести новий. TI-Україна вважає, що в документі не враховано низку рекомендацій Венеціанської комісії.

"По-перше, в ч. 5 ст. 8 проекту закону передбачена тільки дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів. Її негативний висновок щодо кандидата на посаду судді може проігнорувати Вища кваліфікаційна комісія суддів України - 11 голосами з 16 членів ВККС. Замість цього Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям і донорам вирішальну роль у процесі добору суддів. Отже, під питанням чистота відбору суддів", - повідомляють на сайті антикорупційної організації.

"По-друге, предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не покриває всіх варіантів злочину, підслідних НАБУ. Водночас розширена на цілу низку злочинів, підслідних Національній поліції України та Державному бюро розслідувань. У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду повинна відповідати підслідності НАБУ і САП. Це може завантажити Вищий антикорупційний суд занадто великою кількістю справ", - додали в TI-Україна.

"По-третє, ч. 2 ст. 7 проекту закону визначає нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Так, кандидат, окрім стажу роботи на посаді судді/адвоката, наукової діяльності повинен мати значний досвід здійснення в міжнародних міжурядових організаціях або міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності в сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією, володіти знаннями і практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини. Такі вимоги суттєво звужують кількість потенційних кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, що, прогнозовано, не дозволить належним чином провести їх відбір", - сказано в повідомленні.

Організація сумнівається, що цей документ дозволить провести незалежний і неупереджений відбір суддів і забезпечити належне функціонування майбутнього Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, що створення антикорупційного суду - одна з основних вимог західних кредиторів. Але її тривалий час блокували, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в наявній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася. Наприкінці минулого тижня президент Петро Порошенко вніс законопроект про створення Антикорупційного суду в парламент. Напередодні стало відомо текст документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram