ГоловнаПолітика

У Раді зареєстрували український варіант "закону Магнітського"

Усього в списку санкцій 54 прізвища.

У Раді зареєстрували український варіант "закону Магнітського"
Фото: sibnovosti.ru

46 депутатів Верховної Ради запропонували парламенту рекомендувати Раді національної безпеки і оборони (РНБО) ввести персональні санкції проти осіб, причетних до вбивства російського юриста та аудитора Сергія Магнітського.

Законопроект №7439 зареєстрований 22 грудня.

Усього в списку санкцій 54 прізвища. Пропонується ввести санкції проти громадян Росії, яких підозрюють у фальсифікації кримінальних справ, катуванні й інших злочинах проти прав осіб, у першу чергу тих, хто безпосередньо причетний до вбивства Магнітського.

Крім причетних до вбивства Магнітського, пропонують ввести санкції, зокрема проти суддів Верховного Суду Росії і слідчих Федеральної служби безпеки, причетних до справ щодо українців Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олега Сенцова.

Також у пропонованому списку є судді, які розглядали справи проти заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

Серед ініціаторів законопроекту: заступник голови фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв, голова комітету із закордонних справ Ганна Гопко, депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець і від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Черненко.

Магнітського заарештувала російська влада в 2008 році у справі про ухилення фонду Hermitage Capital від сплати податків. У 2009 році він помер у СІЗО "Матроська тиша". Голова Hermitage Capital Вільям Браудер стверджував, що переслідування Магнітського пов'язане з тим, що він розкрив корупційну схему виведення коштів з російського бюджету. Бізнесмен розгорнув міжнародну кампанію, спрямовану на те, щоб покарати винуватців крадіжки податків і загибелі юриста.

У 2012 році конгрес США прийняв акт, згідно з яким особам, відповідальним, на думку Вашингтона, за загибель Магнітського, заборонили в'їзд у країну і заарештували їхні американські активи. Документ отримав назву "закон Магнітського". Згодом дію "закону Магнітського" поширили на всіх іноземців, які, на думку Вашингтона, причетні до порушень прав людини. Зараз під санкціями за "законом Магнітського" перебуває 49 осіб.

Аналог "закону Магнітського" згодом прийняли у Великобританії, Канаді, Литві, свій "список Магнітського" затвердив Європарламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram