ГоловнаПолітика

У Порошенка підготували законопроект про Антикорупційний суд

Стали відомі експерти, які готували документ.

У Порошенка підготували законопроект про Антикорупційний суд
Фото: president.gov.ua

Експерти представили президентові Петру Порошенкові проект закону про Антикорупційний суд, який буде направлений до Верховної Ради.

Як повідомляють на сайті президента, в нараді з головою держави взяли участь засновник Фонду інновацій і розвитку Георгій Вашадзе, вчений Анатолій Заєць, директор Фонду інновацій і розвитку Роман Яковлєв, суддя Вищого спеціалізованого суду Валентин Сердюк і заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

"Я як президент продемонстрував політичну волю. Ми це робимо. Для мене ключова позиція - щодо обліку висновків Венеціанської комісії. Причому не допускаємо ніяких політичних тисків ні від кого, і об'єктивне законодавство повинно бути якомога швидше проголосовано у Верховній Раді", - наводяться слова Порошенка.

Він також зазначив, що законопроект про Антикорупційний суд повинен врахувати важливі позиції, "зокрема щодо іноземних експертів, гарантій безпеки для суддів, прозорості та незалежності відбору кандидатів у судді".

Порошенко хоче, щоб Антикорупційний суд було створено до кінця 2018 року.

"Бажано, щоб це було завершено в 2018 році", - зазначив він.

Засновник Фонду інновацій і розвитку Георгій Вашадзе повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд включає найкращу міжнародну практику в різних країнах, експертні рекомендації фахівців ОБСЄ і висновки Венеціанської комісії.

Учений і експерт ОБСЄ Анатолій Заєць розповів, що цей проект закону було розроблено на основі концепції, яка була надана експертами під егідою ОБСЄ, після ретельного експертного відбору фахівців, які добре розбираються в цьому предметі. При цьому він висловив упевненість, що рівень законопроекту високий.

Нагадаємо, що створення Антикорупційного суду - одна з основних вимог західних кредиторів. Але вона тривалий час блокувалася, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в наявній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і президент Петро Порошенко пообіцяв внести законопроект про створення Антикорупційного суду.

У четвер Верховна Рада розблокувала внесення президентського законопроекту про створення Антикорупційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram