ГоловнаПолітика

Новорічний корпоратив БПП: скромно і сумно

Президентська політична сила зустрічає новий рік у не надто веселому настрої: політичний сезон видався напруженим, нервовим, без особливих перемог. Ще й зі серйозним конфліктом під ялинку: міністр фінансів Олександр Данилюк публічно звинуватив Юрія Луценка у змові з колишнім власником ПриватБанку Ігорем Коломойським і зажадав відставки генерального прокурора. Втім на новорічному корпоративні про проблеми намагалися не говорити: і президент, і Юрій Луценко, який, попри звинувачення у переході на інший бік барикад, таки прийшов на святкування рідної фракції, і решта лідерів БПП говорили виключно про перемоги. Як це було – у репортажі LB.ua.

Фото: Lb.ua

Для святкування новорічного корпоративу БПП обрали новий офіс на вулиці Лаврській. У четвер усім депутатам розіслали СМС-запрошення. А у фракційний чат додатково відправили фото нової прикрашеної зали. Корпоратив призначили на 19 годину.

– Справді корпоратив в офісі? Якось несолідно, – кажу одному депутату в кулуарах парламенту під час вечірнього засідання у четвер.

– Та в нас завжди скромні корпоративи, – бідкається співрозмовник.

– Минулого року ви святкували в «5 елементі» («елітний сімейний фітнес-центр» – саме так вказано на сайті закладу, який належить Петрові Порошенку і його партнерам), хіба ж це скромно?

– Та нічого такого там не було. Ви б бачили – канапешки якісь, дешеве шампанське.

Журналіст LB.ua зумів переконатися на власні очі – цьогорічний корпоратив БПП був дійсно доволі скромним.

Чимало членів фракції взагалі не виявили бажання йти на святкування: скаржились, що їм не прийшло повідомлення із запрошенням і про корпоратив вони дізналися з нагадування «не забудьте сьогодні о 19.00» у партійному чаті. Декотрих взагалі не запросили, як от «єврооптимістів».

Після 20.00 мені таки вдається потрапити у внутрішній дворик офісу на Лаврській. Тут кілька входів, але більшість депутатів в'їжджає через бічний проїзд на машинах. На стоянці просто-таки виставка елітних авто.

Фото: Lb.ua

Першим на корпоративі виступав президент. На час його перебування у партійному офісі охорону забезпечувало УДО, тому потрапити всередину не вдалося.

«Та все, як завжди: сказав, як ми добре попрацювали цей рік. І які рішучі реформи ми робимо, – розповідає трохи пізніше один з депутатів. – Ну і Гройсмана підколов. Каже: «Дякуємо Володимиру Борисовичу за те, що він нарешті завітав до нас, а не на з’їзд «Народного фронту».

А ще президент окремо дякував батькові Гройсмана «за те, що ми маємо такого прем’єра».

Ще один співрозмовник LB.ua додає, що президент після свого виступу, стоячи спиною до Гройсмана, ще раз згадав про соратника: «Він хороший прем'єр, хай працює».

Крім президента, на корпоративі БПП виступали прем’єр Володимир Гройсман, генпрокурор Юрій Луценко, мер Віталій Кличко, віце-прем’єр Геннадій Зубко.

Кожна з цих промов, кажуть депутати, звучала дуже переможно. Мер Кличко, наприклад, хвалився профіцитом столичного бюджету.

До слова, у четвер відбувався і корпоратив «Народного фронту». Прем’єр-міністра запрошували також і до «фронтовиків». Однак, як нібито сказав соратникам Арсеній Яценюк, Гройсман «не наважився прийти».

Корпоратив НФ також відбувався в партійному офісі. Був легенький фуршет.

«Нудно було», – кажуть депутати.

Та повернімося до свята БПП. Безпосередньо у вітальну залу мені вдається зайти, коли президент, а з ним і співробітники УДО залишають корпоратив.

Фото: Lb.ua

Повз мене прослизнув на вихід, потискаючи на прощання руки колегам, генпрокурор Юрій Луценко. На вигляд – рум’яний і щасливий.

Зала нового штабу БПП дійсно простора – зі скляними дверима. Вся стеля обвішана новорічними ліхтариками. На сцені українськими піснями у «весільному стилі» розважає депутатів кавер-гурт. Музиканти всі одягнуті в біле – в тон сцени і столиків.

«Це B&B project. Найкращий в Україні кавер-гурт!» – хвалить музикантів один з депутатів.

Праворуч від сцени – білий довгий стіл із закусками. Їх тут небагато: м'ясна нарізка, сирна нарізка, кілька видів канапе, фрукти і три види гарячих страв.

Зліва – алкоголь: віскі, біле і червоне вино.

Близько 22.00 свято вже майже завершується. Залишаються лише найстійкіші: голова фракції БПП Артур Герасимов, заступник голови фракції Сергій Березенко, міністр Геннадій Зубко і ще, певно, з десяток депутатів.

Побачивши мене, негайно підходять голова фракції Артур Герасимов і його заступник Сергій Березенко.

«А ви тут що робите?!!» – гнівно дивиться на мене Березенко.

«Ну не виганяйте мене, я вже й так пройшла», – прошу.

«Ну добре. Буду казати, що ви новий депутат. Від Радикальної партії», – погоджується Березенко.

Підходимо до столика, де мило бесідують мажоритарники з Львівщини Оксана Юринець і Богдан Дубневич.

«Познайомтесь, це новий депутат Радикальної партії», – Березенко представляє мене Дубневичу.

«О, вітаю! Приємно познайомитись. Наснаги вам у такій важливій роботі», – не зрозумівши жарту, серйозно дає мені поради Дубневич.

Тим часом зала пустіє все більше, біля сцени під Червону Руту ще продовжують танцювати близько п'яти депутатів.

Фото: Lb.ua

«Я не слухав, що там хто розказував. Я прийшов туди поїсти. Мене обурило, що гарячі страви подали так пізно. Так їх і не спробував, бо коли їх вже подали, я нажерся ковбаси. А торта взагалі не було!» – жаліється мені один депутат у фіналі святкування.

«Дуже нудне свято, єдине, що сподобалось, – це кавер-гурт», – додає його колега. Всі розходяться.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram