ГоловнаПолітика

Конституційний Суд скасував закон про "партійну диктатуру"

Партіям заборонили чистити списки після оголошення результатів виборів.

Конституційний Суд скасував закон про "партійну диктатуру"
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд України 21 грудня визнав неконституційним і скасував закон про "партійну диктатуру", який дозволяє партіям виключати неугодних кандидатів із виборчих списків.

Про це йдеться на сайті КСУ.

Судді визнали, що можливість виключення партією кандидатів із виборчого списку після встановлення результатів виборів суперечить цілій низці засадничих принципів: народовладдя, правової визначеності та правомірних очікувань як складовим принципам верховенства права, свободи політичної діяльності, вільних виборів і вільного волевиявлення, вільного депутатського мандата.

У зв'язку із цим положення Закону "Про вибори народних депутатів України", які стосуються партійної диктатури, втрачають чинність з дня ухвалення рішення Конституційного Суду. Це стосується ч.9 ст.61 і ч.3 ст.105, а також п.3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення".

Нагадаємо, що депутати Микола Томенко і Єгор Фірсов позбулися мандатів за цим законом. Крім того, ціла група кандидатів у депутати не змогли потрапити в парламент за рішенням партії, від якої вони балотувалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram