ГоловнаПолітика

НАБУ перевіряє голову Держфінмоніторингу

Розслідування стосується ОВДП, конфіскованих у кіпрської Wonderbliss Ltd.

НАБУ перевіряє голову Держфінмоніторингу
Фото: nabu.gov.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро зацікавилися роллю Держфінмоніторингу в конфіскації коштів оточення колишнього президента Віктора Януковича.

"За зверненням захисту Януковича НАБУ обшукує Держфінмоніторинг за підозрою в злочинному списанні 1,5 млрд доларів до держбюджету України", - таку однакову цитату неназваного джерела привели в середу видання Insider і "Українська правда".

Insider пізніше її прибрав, оскільки отримав коментар Бюро, згідно з яким обшуку не було. "Детективи подали клопотання до суду про тимчасовий доступ до копій документів і отримали відповідну постанову суду. Після цього її направили в ГФМ і тепер очікують її виконання. Але обшуків поки що не було і не плануються", - заявили виданню.

У НАБУ також повідомили про початок розслідування за фактом можливого пособництва голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського в розтраті облігацій внутрішньої держпозики, які належать компанії Wonderbliss Ltd. Вони були на обліку в Ощадбанку і конфісковані за рішенням Краматорського міського суду Донецької області.

Аналогічна інформація є і у видання "Слово і діло". Попередня правова кваліфікація - ч. 5 ст. 27 (пособництво) і ч. 5 ст. 191 (розкрадання) Кримінального кодексу. В рамках цього розслідування детективи попросили суд надати тимчасовий суд до документів Держфінмоніторингу з можливістю вилучення.

Нагадаємо, майже 1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича були конфісковані в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченка - Аркадію Кашкіну. Гроші були заблоковані Держфінмоніторингом ще в 2015 році на рахунках в Ощадбанку і Приватбанку. Значна їх частина - це облігації внутрішньої держпозики.

Планувалося, що велика частина піде в золотовалютні резерви України, але цього так і не відбулося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram