ГоловнаПолітика

У Мінсоцполітики пообіцяли перерахувати пенсії військових заднім числом

Пенсія силовиків виросте в середньому на 62%, обіцяє міністр соцполітики.

У Мінсоцполітики пообіцяли перерахувати пенсії військових заднім числом
Андрей Рева
Фото: Макс Левин

Пенсії військовослужбовцям перерахують з 1 січня 2018 року заднім числом після того, як Верховна Рада прийме відповідний закон.

"Незалежно від того, коли Верховна Рада прийме цей закон, перерахунок пенсій розпочнеться з першого січня 2018 - в самому законі [законопроекті] прописана норма, якою встановлюється перерахунок саме з цієї дати", - наводяться на сайті уряду слова міністра соцполітики Андрія Реви.

При цьому наголошується, що обов'язковою умовою перерахунку пенсій військовослужбовців та працівників силових органів є саме прийняття Верховною Радою відповідного законопроекту.

"Законом [законопроектом] передбачено, що в результаті осучаснення пенсії підвищаться для кожного індивідуально залежно від стажу та розміру грошового забезпечення. Але якщо говорити про повне загальне середнє підвищення, то воно становитиме 1,5 тис. гривень. Багато це чи мало? Це суттєво більше, ніж сьогодні, і, якщо для цивільних пенсія в середньому зросла на 30%, то для військових зростання становитиме в середньому на 62%. Водночас гідних пенсій можна досягти лише поступово, а тому головним результатом цього закону буде проведення одночасного і щорічного осучаснення військових і цивільних пенсій", - додав міністр.

Нагадаємо, з 1 жовтня пенсії підвищили всім категоріям пенсіонерів, крім військових і працівників силових органів. Законопроект щодо перерахунку пенсій для цієї категорії Мінсоцполітики повинно було подати до Верховної Ради до 1 листопада, але не зробило цього. У багатьох містах в зв'язку з цим пройшли акції протесту військових пенсіонерів.

13 грудня уряд повідомив, що законопроект з військових пенсій готовий, але перед внесенням до Ради повинен бути ще розглянутий Радою національної безпеки і оборони. Поки що РНБО документ не розглядала.

Поточний пленарний тиждень Верховної Ради - останній в цьому році. Для набуття чинності закон повинен бути проголосований в двох читаннях, підписаний президентом і оприлюднений в офіційній пресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram