ГоловнаПолітика

СБУ отримала санкцію на заочне розслідування проти "Хмурого", причетного до загибелі MH17

Ним є російський генерал Сергій Дубинський.

СБУ отримала санкцію на заочне розслідування проти "Хмурого", причетного до загибелі MH17
Фото: bellingcat.com

Служба безпеки України 14 грудня отримала судову санкцію на спеціальне (заочне) розслідування проти колишнього начальника розвідки "ДНР" Сергія Дубинського, він же "Хмурий".

Про це пише агентство "Українські новини" з посиланням на рішення суду.

У ньому сказано, що генерал-майор Головного розвідувального управління РФ Дубинський очолював розвідку бойовиків з 7 липня 2014 року по 2 січня 2015 року. З метою конспірації і приховування факту участі Збройних сил РФ у збройному конфлікті в східній частині України він використовував ідентифікаційні позивні "Хмурий" і "Дєдушка", а також псевдоніми "Петровський" і "Дворковський".

За даними української контррозвідки, він переховується на території РФ, а саме: вул. Молодіжна, буд. 4В, хутір Великий Лог, Аксакайський район, Ростовська область.

У рішенні суду також повідомляють, що 2 січня 2015 року керівництво відкликало Дубинського в Москву і відсторонило від обов'язків у зв'язку з використанням ним свого становища з метою особистого збагачення. ФСБ пізніше заборонила йому з'являтися на території, контрольованій бойовиками.

У березні 2017 року група Bellingcat опублікувала доповідь, в якій Дубинського названо людиною, яка контролювала транспортування на Донбас пускової установки ракетного комплексу "Бук", з якої було збито малайзійський "Боїнг" MH17.

Нагадаємо, літак Boeing 777, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур,  збили російською системою "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області. У результаті загинули всі 298 осіб на його борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих - громадяни Нідерландів.

Розслідуванням займається команда фахівців з Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії і України. Спільна слідча група прийшла до висновку, що рейс MH-17 збито ракетою 9Б38, випущеною з установки "Бук" у населеному пункті Первомайське.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram