ГоловнаПолітика

Експерт пояснив деталі рішення суду щодо Фірташа

Австрійський суд вже заявляв, що доказової бази, достатньої для екстрадиції бізнесмена, ФБР не передає.

Експерт пояснив деталі рішення суду щодо Фірташа
Фото: theinsider.ua

Австрійський суд вже заявляв, що доказової бази, достатньої для екстрадиції Дмитра Фірташа в США, ФБР не передає, тому швидких рішень у цій справі очікувати не варто.

Про це в коментарі LB.ua розповів головний редактор "РБК-Україна" Сергій Щербина.

"Коли було ухвалено рішення апеляційним судом про допустимість видачі Фірташа в Штати, тоді ж з'явилася інформація про те, що також вимагає його видачі Іспанія. Через ці події питання екстрадиції в Штати, власне, було відкладене. Тому важливо розуміти, що в Австрії суд не вирішує, екстрадувати людину чи ні. Суд в Австрії виключно визначає допустимість екстрадиції. Він каже: видати можна або видати не можна. А рішення про видачу ухвалює міністр юстиції Австрії. І якщо суд забороняє це робити, то міністр юстиції не може ухвалити такого рішення, якщо суд дозволяє це робити - то рішення за міністром юстиції. Ба більше, відповідно до австрійського законодавства, міністр юстиції зобов'язаний у своєму рішенні враховувати інтереси Австрійської республіки", - сказав журналіст.

"Якщо Верховний суд призупинив процедуру екстрадиції - а це найвища судова інстанція - відповідно зараз міністр не буде ухвалювати жодного рішення через те, що немає санкції суду на таке рішення, а чекатиме рішення Люксембурзького суду. Залежно від рішення цього суду ситуація буде розвиватися далі. Але в принципі чомусь мені здається, що швидко це питання не вирішиться. Тому що вся ця епопея триває з 2014 року, в 2015 навесні було отримано перше рішення, що Фірташа не можна видавати в США, в лютому цього року було ухвалено рішення про те, що можна видавати, потім з'явилася іспанська історія... Я думаю, що швидкого вирішення чекати не треба, в будь-якому випадку, незалежно від того, що вирішить суд у Люксембурзі, остаточна інстанція - це міністр юстиції Австрії. Будь-яка інстанція в європейському суді намагається якнайбільше убезпечити себе від звинувачення в участі у якихось політичних ігрищах", - додав він.

Водночас Щербина нагадав, що, на думку австрійського суду в 2015 році, достатніх доказів для екстрадиції Фірташа у США ФБР не передало.

"Позиція захисту Фірташа полягає в тому, що це політичне переслідування. У рамках цієї лінії вони рухаються з найпершого суду, з 2015 року. Я добре пам'ятаю слова австрійського судді Крістофа Бауера, який ухвалював перше рішення про неприпустимість видачі в Штати. Він сказав тоді таку річ. Загалом рішення таким: йому вистачило доказів того, що в принципі Фірташ є політично впливовою фігурою в Україні. За словами судді, ті запитання, які поставлені обвинуваченням Сполучених Штатів, не є безпідставними, але немає достатніх доказів для того, щоб ухвалити рішення про його видачу, враховуючи те, що Фірташ є політично впливовою фігурою. Є питання обґрунтування і доказової бази, яку ФБР передає", - сказав Щербина.

Нагадаємо, сьогодні Апеляційний суд Відня ухвалив остаточне рішення про відмову Іспанії в екстрадиції Фірташа. Суд відхилив апеляцію прокуратури і підтвердив рішення суду першої інстанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram