ГоловнаПолітика

Кабмін оголосив реформу системи державного нагляду

Систему контролю збираються перетворити на систему управління ризиками.

Кабмін оголосив реформу системи державного нагляду

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в понеділок затвердив стратегію реформування системи державного нагляду (контролю). Про це повідомила прес-служба Мінекономрозвитку, яке розробляло проект.

Нова стратегія передбачає перетворення системи нагляду і контролю на систему управління ризиками. Тобто державний контроль переорієнтують із пошуку порушень і накладення санкцій на запобігання правопорушенням і мінімізацію ризиків.

"99% перевірок сьогодні фіксують порушення. Це не тому, що бізнес такий недбалий, це тому, що мета перевірок - карати, а не проводити профілактику і гарантувати безпеку. 2013 року було вдвічі більше перевірок бізнес, ніж 2016-го. Але і травмованих працівників було рівно вдвічі більше. Кореляція між перевірками і безпекою сьогодні відсутня", - заявив голова міністерства Степан Кубів.

Для кожного виду бізнесу буде складено індивідуальний перелік вимог. Кожен з них отримає оцінку важливості. Крім того, буде запроваджено позитивний стимул для дотримання цих вимог у вигляді публічного рейтингу.

Ризик-орієнтований підхід буде вводитися через створення національного переліку небезпек. Перевірятимуть тільки найважливіші вимоги, після чого буде оцінюватися ефективність регулювання і роботи органів за станом небезпек.

Передбачається, що реалізації стратегії дозволить зменшити рівень корупції, витрати бюджету на забезпечення роботи системи нагляду (контролю) й ефективно реагувати на виявлені ризики. Бізнес буде точно знати суть перевірок, що має підвищити довіру до держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram