ГоловнаПолітика

Депутати подали до проекту Виборчого кодексу 4 тисячі поправок

За розміром порівняльна таблиця зіставна із законопроектом про судову реформу.

Депутати подали до проекту Виборчого кодексу 4 тисячі поправок
Фото: Макс Требухов

Депутати Верховної Ради подали до проекту Виборчого кодексу (законопроект №3112-1) близько 4 тисяч поправок, розповів агентству "Українські новини" заступник керівника секретаріату комітету Ради з питань правової політики і правосуддя Ігор Колісник.

"Було подано понад 4 тис. поправок... За розмірами порівняльна таблиця приблизно зіставна з порівняльними таблицями до процесуального законодавства", - сказав він.

Поправки до судової реформи, про які говорить Колісник, депутати розглядали місяць - з 7 вересня до 3 жовтня.

Спочатку всі поправки повинен розглянути профільний підкомітет, після чого порівняльна таблиця буде винесена на розгляд правового комітету.

Нагадаємо, що Рада досить несподівано проголосувала в першому читанні проект Виборчого кодексу авторства Андрія Парубія, Олександра Черненка і Леоніда Ємця на своєму засіданні 7 листопада 2017 року.

Кодекс об'єднає в собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Цей кодекс був розроблений на базі проекту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

У виборчому кодексі передбачено відкриті списки на парламентських і місцевих виборах, зниження прохідного бар'єру до 4%, врегульовано питання обрання депутатів від АР Крим, гендерні квоти на рівні 40%, вибори мерів міст у два тури, врегульовано питання передвиборної агітації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram