ГоловнаПолітика

Ініціатива "Першого грудня" звернулася до "міхомайданівців" із закликом зробити крок назад

Звернення стосується також влади і народу.

Ініціатива "Першого грудня" звернулася до "міхомайданівців" із закликом зробити крок назад

Ініціативна група "Першого грудня", яка об'єднує групу провідних українських інтелектуалів, оприлюднила звернення до українців, влади і прихильників Саакашвілі із закликом зупинитися і відступити всім на крок.

"Цивілізований світ живе не «викручуванням рук», а форматом компромісу - коли в результаті складних домовленостей всі учасники трохи невдоволені, але справа рухається вперед", - наголошується в заяві.

"Якщо глава держави хоче надзвичайних одноосібних повноважень, він повинен просити про це народ, а не імітувати демократичні процедури. Належні соціальні ліфти не можна замінювати ліфтами особистої лояльності. Україна не змириться з таким становищем, оскільки воно суперечить принципам справедливості і верховенства права і порушує мандат, даний Президенту постмайданними виборами. Подальше ігнорування цих очевидних правил може обернутися для держави катастрофою", - вважає українська інтелектуальна еліта.

У той самий час вони називають безвідповідальними дії організаторів "Міхомайдану".

"Однак наміри скинути це керівництво, коли безжалісний російський сусід готовий «допомогти братньому народу відновити конституційний лад», є безвідповідальними. Ще однієї «революції троянд» не буде - зате дуже ймовірними є «контрреволюція червоної крові» і реставрація авторитарного режиму", - йдеться в заяві.

"Не можна подолати корупцію осліпленою боротьбою без правил, з порушенням законодавства, моралі та здорового глузду, тому що тоді результати є протилежні задуманим. За збереження тісному зв'язку влади і бізнесу кримінальні антикорупційні справи перетворюються на виборче переслідування «чужих», дискредитують боротьбу з корупцією і дестабілізують ситуацію. Так, корупція в Україні сягнула таких розмірів, що без справедливого судового покарання головних винуватців не обійтися. Однак необхідно пам'ятати, що кінцевим успіхом у цій боротьбі буде не кількість відрубаних голів, а блокування каналів незаконного збагачення", - вважають у групі "Першого грудня".

Звернулися автори заяви і до народу України, закликавши його бути вимогливим не тільки до керівництва держави, а й до самих себе.

"Гниття і розклад, що їх ми виразно бачимо «нагорі», є лише екстрактом того бруду, в якому погоджується жити українське суспільство «внизу». Якщо не хочемо бути рабами чергового тирана – перестаньмо бути рабами своїх негідних інстинктів. Про це волають до нас тисячоліття цивілізаційного досвіду людства. Бо це не Бог щоразу карає нас невдалими лідерами – це ми самі незмінно породжуємо їх, бо поки що не варті  кращих", - вважає ініціативна група "Першого грудня".

Звернення підписали В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram