ГоловнаПолітика

Суд продовжить засідання у справі про держзраду Януковича 14 грудня

Сьогодні суд почав розглядати докази сторони захисту.

Суд продовжить засідання у справі про держзраду Януковича 14 грудня
Фото: focus.ua

Оболонський районний суд Києва переніс на 14 грудня розгляд по суті справи колишнього президента Віктора Януковича, звинуваченого у державній зраді.

Про це повідомив головуючий у колегії суддя Владислав Дев'ятко.

Він повідомив, що засідання продовжиться о 14:00 в четвер.

Сьогодні суд почав розглядати докази сторони захисту. Зокрема було досліджено низку відеозаписів часів Євромайдану, зокрема відео з виступами і зверненнями колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, лідера партії ВО "Свобода" Олега Тягнибока, мера Києва Віталія Кличка, а також відеозаписи з протестувальниками і представниками Антимайдану.

На думку адвокатів, ці записи "доводять наявність у протестувальників зброї і свідчать про агресивні дії активістів". Вони також стверджують, що події в Києві та бездіяльність лідерів Євромайдану спровокували протестні настрої в Криму.

Було також досліджено інтерв'ю з Януковичем, записане в лютому 2014 року під час його перебування у Харкові.

Прокурори, зі свого боку, відзначили, що адвокати переважно спираються на власну інтерпретацію більшості відеофайлів, а не на оцінку експертів. Також сторона обвинувачення звернулася до суду з клопотаннями про визнання цих доказів неналежними, оскільки вони не спростовують звинувачення у державній зраді, і є неприпустимими, оскільки джерело походження деяких відеозаписів не вказане.

Захист також надав стенограму засідання Верховної Ради від 22 лютого 2014 року, постанови про встановлення самовідсторонення Януковича і призначення дострокових виборів президента на 25 травня 2014 року, постанови про звільнення від виконання обов'язків голів окремих міністерств та інші документи.

Нагадаємо, у понеділок суд допитав у цій справі колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Колишнього президента Віктора Януковича обвинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві у сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК). Його судять заочно у зв'язку з тим, що він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram