ГоловнаПолітика

Посол ЄС вказав слабкі і сильні сторони у виконанні Україною угоди про асоціацію

Мінгареллі вважає, що Раді потрібно зібратися і допомогти в проведенні реформ.

Посол ЄС вказав слабкі і сильні сторони у виконанні Україною угоди про асоціацію
Фото: пресс-служба президента

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі у вівторок представив звіт "Україна і Угода про асоціацію:моніторинг виконання з 1 грудня 2016 року по 1 листопада 2017 року"

Агентство "Інтерфакс-Україна" зазначає, що під час презентації він розповів, в яких сферах Україна найсильніше відстає від плану виконання Угоди про асоціацію з ЄС, а в яких напрямках досягла прогресу.

"Уже три роки минуло, і в деяких секторах ми запізнюємося. Зокрема, нам необхідно докласти особливих зусиль, щоб наздогнати ... митні питання, оподаткування, транспорт, створення робочих місць. До цього моменту ми не змогли виконати всі наші зобов'язання відповідно до розкладу", - заявив посол зокрема.

Мінгареллі зазначив, що необхідно домогтися повного залучення парламенту до процесу реформ. "Всім відомо, що є велика кількість законопроектів, які з будь-яких причин не приймаються швидко і блокуються в Раді", - констатував дипломат.

Водночас посол відзначив прогрес в сфері екології, енергетики, санітарних і фітосанітарних вимог, а також в сфері захисту прав споживачів.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 20 листопада заявив, що угоду про асоціацію України з ЄС імплементовано на 15%.

УА набрала чинності в повному обсязі 1 вересня 2017 року, але більша частина договору діяла і раніше, оскільки вона частково набула чинності ще з 1 вересня 2014 року, а її торгова частина тимчасово застосовувалася з 1 січня 2016 року.

Згідно з документом, до 2025 року Україна повинна імплементувати близько 350 актів європейського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram