ГоловнаПолітика

НАБУ затримало колишніх підлеглих Каськіва

Розслідуються махінації в нацпроектах "Якісна вода" і "Олімпійська надія-2022".

НАБУ затримало колишніх підлеглих Каськіва
Фото: nabu.gov.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро України у вівторок провели низку обшуків, за результатами яких затримали чотирьох осіб, ймовірно, задіяних в корупційній схемі розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України ("Держінвестпроект") і держпідприємства "Державна інвестиційна компанія" в сумі 259,2 млн грн.

Як повідомляється на офіційному сайті НАБУ, обшуки і затримання пройшли під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Імена затриманих не називаються, проте вказується, що в їх числі екс-заступник голови "Держінвестпроекту", який також був радником директора "Держінвесткомпанії", колишній співробітник "Держінвестпроекту"; екс-директор "Держінвесткомпанії", а також директор низки приватних підприємств з ознаками фіктивності.

"За версією слідства, зазначені особи, зловживаючи своїм службовим становищем, уклали фіктивні договори позики між ДП "Державна інвестиційна компанія", ТОВ "ТД "Борисфен" та ТОВ "Боржава резорт" для реалізації національних проектів "Якісна вода" і "Олімпійська надія-2022". Після отримання коштів ці компанії, які, на думку детективів НАБУ, з самого початку не мали можливості для реалізації зазначених проектів, перерахували кошти на рахунки офшорних компаній, підконтрольних службовим особам "Держінвестпроекту", - йдеться в повідомленні.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснюють з липня 2016 року, після того, як його було передано з Головного слідчого управління МВС України.

У НАБУ також нагадують, що 2 серпня в рамках розслідування цього кримінального провадження детективи НАБУ затримали директора одного з приватних підприємств, що причетне до розкрадання 94 млн грн "Держінвесткомпанії" в 2012-14 рр.

Нагадаємо, головою Держагентства з інвестицій та управління національними проектами України з грудня 2010 (коли агентство було створено) по березень 2014 був Владислав Каськів. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект "розпиляв" кілька сотень мільйонів гривень.

Йому пред'явили підозру за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна) і ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу в рамках розгляду справи про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках на 7,5 млн гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг. На початку 2016 року колишнього чиновника оголосили в розшук.

18 серпня 2016 року Каськіва затримали на кордоні Коста-Рики, куди він хотів виїхати, і Панами. Україна звернулася до влади Панами з проханням про його видачу. Вночі 1 листопада Владислава Каськіва  екстрадували з Панами в Україну. За неофіційними даними, Каськів погодився на добровільну екстрадицію і сам прилетів в Україну.

Печерський районний суд Києва 1 листопада обрав Каськіву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави 160 тисяч гривень. Колишній чиновник гроші сплатив і з того часу перебуває на волі.

Справа Каськіва напередодні передали в НАБУ, генпрокурор Юрій Луценко говорив, що якщо бюро не поквапиться, Каськіва буде засуджено умовно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram