ГоловнаПолітика

Власника "приватного кордону" з Угорщиною заарештовано із заставою 30 млн гривень

Його землі через суд повертають державі.

Власника "приватного кордону" з Угорщиною заарештовано із заставою 30 млн гривень
Горват "Доки" Аттила
Фото: ТСН

Шевченківський районний суд Львова 9 грудня обрав запобіжний захід для Аттіли Горвата (також відомий як Докі), який є власником так званого "приватного кордону" з Угорщиною, який використовували для контрабанди.

Про це пише Zaxid.net з посиланням на начальника відділу військової прокуратури Західного регіону Нарімана Сулейманова.

Горвата взяли під варту на два місяці з альтернативою у вигляді застави 30 млн гривень.

Прокурор розповів, що 2015 року кілька десятків людей через Держгеокадастр оформили земельні ділянки уздовж державного кордону України для ведення сільськогосподарської діяльності. Площа кожної земельної ділянки не перевищувала 2 га. Згодом люди подарували ці землі Горвату - так він отримав у власність 50 га земель на державному кордоні. Протяжність "приватного кордону", через який возили наркотики і тютюн, становить 5 км (а не 150 км, як заявляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос), він був оснащений спеціальними вежами для контролю за прилеглою територією.

За твердженням Сулейманова, прикордонників два роки не пускали на цю територію, але ті нікуди не скаржилися.

Зараз держава через суд намагається повернути землі "приватного кордону". Вже є рішення приблизно стосовно 20 га, решту 30 га залишаються приватними.

"На щастя, ця справа отримала резонанс, відповідно увага і представників громадськості, і представників Держприкордонслужби, правоохоронних органів до цих земельних ділянок підвищилася. Зараз я туди виїжджав, проводили огляд земельних ділянок... Веж там уже немає, вони зрізані, будь-яка діяльність не ведеться", - сказав Сулейманов і додав, що прикордонники розпочали патрулювання цієї ділянки кордону.

Ще два фігуранти справи - колишня начальниця Берегівського райвідділу Держгеокадастру Еріка Шинкевич і спільник Горвата - перебувають під домашнім арештом.

Нагадаємо, що в середині жовтня головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив про існування "приватного" кордону з Угорщиною. Землю виділили місцевими жителям, а потім ділянки були акумульовані в одних руках.

Близько місяця тому військова прокуратура провела спецоперацію із затримання підозрюваних, але з тих пір про справу майже нічого не було відомо. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль стверджував, що справа - пшик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram