ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про тимчасових членів НКРЕКП

Президент зможе призначати членів регулятора без конкурсу.

Порошенко підписав закон про тимчасових членів НКРЕКП
Фото: telegraf.com.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, який дає йому право призначити без конкурсу тимчасових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це повідомляють у картці відповідного законопроекту №7342-1 на сайті Верховної Ради.

Рішення пов'язане з тим, що в комісії немає кворуму: залишилося тільки три члени при чотирьох мінімально необхідних.

Члени НКРЕКП повинні відбиратися номінаційною комісією у складі п'яти осіб: двох представників делегує президент, двох - парламент (від комітету ПЕК і комітету ЖКГ), одного - Кабінет Міністрів. Однак формування комісії завершилося тільки 17 листопада.

Тож регулятор буде недієздатним ще як мінімум кілька місяців. У зв'язку з цим депутати дозволили президенту призначити тимчасових, на термін до трьох місяців, членів НКРЕКП.

У перехідних положеннях закону про НКРЕКП прописано, що до призначення нового складу регулятора і в разі його недієздатності президент України може заповнити вакантні посади, поки вони не будуть заповнені конкурсною комісією.

Нагадаємо, восени 2016 року Верховна Рада прийняла закон про незалежного регулятора у сфері електроенергії та комунальних послуг. Згідно з документом, діючі голова і члени регулятора повинні бути звільнені протягом терміну від шести до 18 місяців з дня набуття законом чинності (8 грудня 2016 року). Черговість звільнення голови і членів НКРЕКП закон залишив на розсуд президента.

Своїм указом від 23 березня президент Петро Порошенко визначив, що не пізніш ніж шість місяців із дня набуття законом чинності будуть звільнені члени НКРЕКП Юрій Голляк і Володимир Євдокимов; не пізніш ніж через 12 місяців - Вікторія Морозова і Борис Циганенко; не пізніш ніж через 18 місяців - Руслан Машляковський і голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Згідно з цим указом, Голляк і Євдокимов були звільнені наприкінці травня, Циганенко - наприкінці листопада.

НКРЕКП приймає рішення чотирма голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram