ГоловнаПолітика

Україна повідомила в Міжнародний кримінальний суд про захоплення Росією майна в Криму

Загальний обсяг збитків - трильйон гривень.

Україна повідомила в Міжнародний кримінальний суд про захоплення Росією майна в Криму
Судьи Международного уголовного суда перед вынесением приговора
Фото: EPA/UPG

Україна поскаржилася в Міжнародний кримінальний суд на захоплення Росією майна в окупованому нею Криму.

Про це на брифінгу у вівторок розповів прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, прокуратура АР Крим у січні 2017 року за зверненням депутата Верховної Ради Мустафи Джемілєва почала кримінальне провадження за статтею 438 Кримінального кодексу (порушення правил і звичаїв війни) за фактами порушення міжнародного гуманітарного права окупаційною владою на півострові.

У рамках цього розслідування в жовтні 2017 року Україна направила до Міжнародного кримінального суду два інформаційні повідомлення про незаконне присвоєння майна державних установ і приватного бізнесу на території Криму. "Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, приватна власність, майно церковних громад, благодійних, загальноосвітніх та наукових установ не підлягають конфіскації. Це тяжкий злочин, це військовий злочин", - повідомив він.

Луценко уточнив, що в Криму залишилися 4000 українських підприємств, загальна оцінка збитків становить 1 трлн гривень. У рамках слідства накладено арешт на майно в розмірі 1,6 млрд гривень.

Нагадаємо, на початку 2017 року Україна подала позов у Міжнародний суд ООН у Гаазі, який стосується порушення Росією Конвенції про протидію фінансуванню тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram