ГоловнаПолітика

МЗС Угорщини назвало три умови для поліпшення відносин з Україною

МЗС Угорщини назвало три умови для поліпшення відносин з Україною
Петер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав три умови, які повинна виконати Україна для поліпшення відносин між країнами в контексті українського закону про освіту.

Про це повідомляється на сайті МЗС країни.

Сіярто заявив, що резолюція Венеціанської комісії, опублікована сьогодні, "абсолютно недвозначна", та пропозиції, що містяться в ній, не можуть тлумачитися двозначно.

Він також зазначив, що в угорського уряду є три очікування від української влади: не обмежувати вже отримані права, вести переговори з українськими національними меншинами і повністю виконувати рекомендації Венеціанської комісії.

"Угорщина не може підтримувати прагнення України в міжнародній політиці до тих пір, поки не відбудуться зміни", - сказав Сіярто.

Він також висловив сподівання, що такі зміни відбудуться якнайшвидше.

Нагадаємо, 8 грудня Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо положень нового Закону України "Про освіту" стосовно викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами. У рішенні йдеться, що сприяння посиленню державної мови та її обов'язковість для всіх громадян є "законною і навіть похвальною метою держави". Те ж саме стосується і державних заходів з вивчення мови всіма громадянами, які є шляхом до подолання наявних нерівномірностей та сприяють ефективній інтеграції в суспільство осіб, які належать до національних меншин.

Крім того, Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни у "мовну статтю" закону "Про освіту", переглянувши заборону викладання російською мовою.

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram