ГоловнаПолітика

Аваков прийшов на допит до суду у справі Януковича (оновлюється)

"Янукович зрадив свій народ, у моєму розумінні".

Аваков прийшов на допит до суду у справі Януковича (оновлюється)
Фото: стопкадр трансляции

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков прийшов на допит в Оболонський районний суд Києва, де розглядають справу за обвинуваченням колишнього президента Віктора Януковича в державній зраді.

Аваков очолює відомство з кінця лютого 2014 року, коли попередня влада втекла з країни. Він розповів, що вся міліцейська вертикаль у той час була зруйнована, а рядові співробітники були деморалізовані.

23-24 лютого Аваков разом з керівником СБУ Валентином Наливайченком відвідали Крим з метою знайти Януковича. "Я літав туди не для того, щоб упіймати Януковича, закувати його в кайдани і привезти, кинути на розтерзання натовпу. Ми їхали туди, щоб знайти Віктора Федоровича, я хотів мати з ним розмову", - повідомив він. Аваков стверджує, що Януковичу було відомо про його поїздку, але він всіляко намагався уникнути особистої зустрічі.

Аваков упевнений, що загрози для Януковича не було, тим паче, що на той час уже почалася російська військова операція із захоплення півострова Крим.

"Янукович, знаючи про те, що відбувається, прийняв для себе рішення, по суті, покинути територію країни за допомогою російських військ, у подальшому написавши листа із закликом до Російської Федерації ввести війська. Зрадив свій народ, у моєму розумінні", - заявив він.

Міністр також припустив, що Янукович міг написати це звернення і під диктовку РФ, і через власну дурість.

На питання прокурора Аваков повідомив, що востаннє спілкувався з Януковичем напередодні президентських виборів 2010 року, коли ще керував Харківською областю. З тих пір їх спілкування припинилося.

Оновлення 16:50. Аваков також розповів про те, як наприкінці лютого відбувалося захоплення військових об'єктів у Криму.

"Після того, як відбулося захоплення Верховної Ради, коли частину депутатів фактично примушували голосувати за сепаратистські та антидержавні постанови про відокремлення від України, в цей момент по всьому узбережжю почали атакувати військові містечка прикордонної служби, військові містечка внутрішніх військ та інші об'єкти, в тому числі управління міліції. Тактика була одна і та сама. Кілька цивільних блокували в'їзд у військове містечко, за ним йшли військові, потім транспортом ламали двері і з криками "Ви ж не будете стріляти в мирних людей" починалося захоплення", - повідомив він.

Аваков упевнений, що Янукович не міг не знати про те, що відбувається, і, залишаючи українську територію, він висловлював згоду з такими діями.

Оновлення 16:56. Аваков визнав, що активне підвезення російських військ на територію Криму, яке саме відбувалося, було формально легітимним згідно з Харківськими угодами, які підписав раніше Янукович. При цьому він підкреслив, що дії цих військ були незаконними. "Ми бачили механізми, коли ці підрозділи перевдягали і пускали на захоплення об'єктів", - підкреслив він.

"Навіть ті угоди, які нас зв'язували з Російською Федерацією про базування військ, не давали жодного права втручатися у справи країни або нападати, блокувати, здійснювати будь-що з об'єктами органів державної влади на території України", - сказав міністр.

Аваков також згадав, що Росія була одним з гарантів територіальної цілісності і незалежності України за Будапештським меморандумом.

"Вважаю, що це було грубим порушенням міжнародного права. Я кваліфікую такі дії як пряму військову агресію Російської Федерації", - сказав міністр.

Оновлення 17:02. Прохання Януковича про введення військ в Україну, з яким той звернувся до російського керівництва, Аваков назвав зрадою.

"Президент Янукович вибирав для себе - зрада Батьківщини чи власна кар'єра. І коли він побачив, що у нього немає перспективи в Україні продовжувати роботу, він вирішив повернутися насильницьким чином, в тому числі помстившись українського народу, здавши український народ під танки Російської Федерації", - заявив міністр.

На його думку, звернення Януковича безпосередньо стосується окупації Криму Російською Федерацією, обмеження прав людини на півострові, кримінального переслідування незгодних з окупацією, початку війни на Донбасі з численними людськими жертвами.Нагадаємо, що перед Аваковим в Оболонському суді дві години допитували колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram