ГоловнаПолітика

Посол Польщі: історію з "чорними списками" почала Україна

"І з польської, і з української сторони є маргінальні групи корисних ідіотів"

Посол Польщі: історію з "чорними списками" почала Україна
Фото: Сергей Нужненко

Посол Польщі Ян Пєкло вважає, що Україна першою створила "чорний список" для польських громадян.

Про це він сказав у інтерв'юю "Діловій столиці".

"Щодо персон нон грата, то початок цієї історії поклала українська сторона. Рік тому мера польського міста Перемишль Роберта Хому не пустили в Україну. Потім така сама історія трапилася з польським професором з Любліна. Потім була реакція з польської сторони, і в Польщу не пустили Святослава Шеремету", - заявив він.

Загалом Пєкло заявив, що не вважає, що відносини Польщі та України є в найгіршій кризі.

"Але треба визнати, що наш історичний діалог нині переживає не найкращу фазу... Якщо чесно, то і з польської, і з української сторони є маргінальні групи корисних (для Росії) ідіотів, які хочуть зіпсувати наші добросусідські відносини. І, на жаль, вони дійшли до мейнстріму", - сказав посол.

На його думку, Україні та Польщі варто відокремити питання історії від поточного порядку денного.

Він висловив надію, що майбутній візит президента Анджея Дуди в Україну дасть можливість поліпшити відносини.

"Вважаю, що за підсумками президентської зустрічі можна буде говорити про якусь нову концепцію польсько-українських відносин. Можливо, якщо Україна скасує заборону для польських істориків на проведення пошукових робіт і ексгумації на Волині, а з польського боку виникне певний сигнал, то скоро наші відносини нормалізуються", - сказав Пєкло.

Нагадаємо, про п'ятирічну заборону на в'їзд в Україну для мера Перемишля стало відомо 17 січня 2017 року, коли його не пропустили прикордонники "Шегині". За місяць до цього в Перемишлі відбувся "Марш орлят перемишльських і львівських". Коли колона проходила повз "Український народний дім", один з учасників акції закричав "Смерть українцям!" польською мовою. Над акцією взяв патронат мер Роберт Хома. Заборона була знята на прохання  президента Петра Порошенка.

"Професор з Любліна" - це історик Чеслав Партач, який спеціалізується на Україні.

Святослав Шеремета - відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, якого не пустили до Польщі 18 листопада.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram