ГоловнаПолітика

Україна порушить питання виконання Угорщиною зобов'язань перед НАТО, - МЗС

Місія України у НАТО надала членам Альянсу роз'яснення щодо відповідності норм закону "Про освіту" міжнародним зобов'язанням України.

Україна порушить питання виконання Угорщиною зобов'язань перед НАТО, - МЗС
Фото: korrespondent.net

Україна має намір порушити на засіданні комісії "Україна - НАТО", яке пройде на рівні послів 14 грудня в Брюсселі (Бельгія), питання виконання Угорщиною власних зобов'язань перед Організацією Північноатлантичного договору.

Про це повідомили у МЗС України.

"Плануємо звернути увагу держав-членів НАТО на необхідність дотримання Угорщиною власних щодо НАТО зобов'язань під час засідання комісії "Україна-НАТО" на рівні послів 14 грудня 2017 р. в Брюсселі", - йдеться в повідомленні.

Щодо вето Угорщини на проведення засідання комісії "Україна - НАТО" МЗС зазначає, що українська сторона заявила про готовність опрацювати проекти законів про освіту і мови з громадськими об'єднаннями національних меншин.

Також наголошується, що місія України у НАТО надала експертам міжнародного секретаріату та делегаціям країн-членів організації роз'яснення та інформаційно-аналітичні матеріали щодо відповідності норм закону "Про освіту" міжнародним зобов'язанням України.

Крім того, про зміст і особливості нової редакції закону представників країн-членів Альянсу поінформувала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

"Зокрема, про ст. 7 в контексті нівелювання спроб окремих держав, особливо Угорщини, звинуватити Україну в намірах звузити можливості громадян України - представників національних меншин у доступі до освіти мовами цих меншин", - йдеться в заяві МЗС.

Також нагадується, що у зв'язку з блокуванням Угорщини вищезазначене питання обговорювалося між віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе і заступником генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Александром Альваргонсалесом.

Нагадаємо, наприкінці жовтня глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не може підтримати інтеграційні прагнення України, тому наклала вето на скликання комісії "Україна - НАТО" у грудні.

Зі свого боку МЗС заявляє, що українська сторона не направила офіційний запит на скликання засідання комісії "Україна - НАТО" на рівні міністрів закордонних справ у грудні, як і не пропонувала скликати засідання міжнародного секретаріату Альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram