ГоловнаПолітика

У немолодих кримськотатарських активістів різко погіршилося здоров'я в СІЗО Сімферополя

Рідні та адвокати вимагають негайної госпіталізації Дегерменджі та Чапуха.

У немолодих кримськотатарських активістів різко погіршилося здоров'я в СІЗО Сімферополя
Фото: Крымская правозащитная группа

Сьогодні, 8 грудня, стало відомо, що стан здоров'я фігурантів "справи про вимагання" Бекіра Дегерменджі і Асана Чапуха в СІЗО різко погіршився. У Дегерменджі почастішали напади астми, а Чапух пережив мікроінсульт.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Дружина Бекіра Дегерменджі Аліє подала заяву до медчастини при слідчому ізоляторі з вимогою його негайної госпіталізації. Однак там її попередили, що заяву розглянуть не раніше понеділка.

Аліє Дегерменджі змогла передати чоловікові інгалятор і деякі ліки. Частину медикаментів у СІЗО відмовилися взяти, посилаючись на необхідність докласти до них супровідну документацію.

Адвокат Чапуха Айдер Азаматов також написав аналогічну заяву до медчастини слідчого ізолятора, а також на ім'я начальника СІЗО. У понеділок він планує подати скаргу в прокуратуру на співробітників установи за ненадання його підзахисному допомоги.

На прохання Азаматова 65-річний Чапух обіцяв припинити голодування.

Нагадаємо, 23 листопада окупаційна влада провела серію обшуків у будинках кримськотатарських активістів. Зокрема, силовики обшукали будинок Бекіра Дегерменджі, батька фігуранта "справи 26 лютого" Мустафи Дегерменджі, в селі Грушівка під Сімферополем. Ще один обшук пройшов у Грушівці в будинку активіста кримськотатарського національного руху Казима Аметова, а в селі Південне під Феодосією - у активіста кримськотатарського національного руху Ельміри Газієвої за її відсутності. Повідомлення про обшук надійшло також із Сімферополя. Після обшуків затримали Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязіма Аметова. Управління ФСБ Росії з анексованого Криму звинуватило активістів в "вимаганні в особливо великому розмірі у громадянина Туреччини".

Чапуху призначили запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО на два місяці, до 15 січня 2018. 5 грудня 65-річний активіст оголосив голодування в знак протесту проти рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram