ГоловнаПолітика

Колишній уповноважений у справах ЄСПЛ прокоментував обшуки НАБУ в Мін'юсті

Після того, як Борис Бабін звільнився з Мін'юсту, йому розповіли, що нібито є "окремі документи" не на користь "Золотого мандарина".

Колишній уповноважений у справах ЄСПЛ прокоментував обшуки НАБУ в Мін'юсті
Борис Бабин
Фото: Крым.Реалии

Колишній уповноважений Кабміну у справах ЄСПЛ Борис Бабін прокоментував обшуки НАБУ в Мін'юсті в зв'язку зі справою про врегулювання спору між компанією "Золотий мандарин" і "Київенерго".

 Бабін сказав в коментарі LB.ua, що коли в липні 2015 року розглядалися документи, що стосуються спору компаній "Золотий мандарин" і "Київенерго", ніяких сумнівів у їх законності у нього не виникало.

Однак значно пізніше, після того як Бабін звільнився з Мін'юсту, йому повідомили, що начебто є окремі документи не на користь "Золотого мандарина", яких в 2015 році в справі не було. Однак якщо Мін'юст на початку 2016 року не був упевнений в рішенні ЄСПЛ, вони могли не платити з цієї справи, говорить Бабін.

"Деталей не пам'ятаю, але можу сказати, що ця справа на момент згоди на дружнє врегулювання була представлена на розгляд Великої палати ЄСПЛ. Тобто був реальний ризик, що в швидкий термін буде прийнято рішення проти України на величезну суму. Секретаріат уповноваженого, наскільки я пам'ятаю, підготував документи, і ніяких питань щодо справедливості вимог заявника в ЄСПЛ не виникало. Справа не вирішувалася в Україні багато років. Пропозицію світової угоди було до подачі в ЄСПЛ документально погоджено з першим заступником міністра юстиції відповідно до тодішньої процедури і надіслано в ЄСПЛ. Ніяких рішень не на користь "Золотого мандарина" в справі на той момент не було, їх я не бачив, не знав і не міг знати про них. Значно пізніше, після того, як я звільнився з Мін'юсту, мені розповіли, що начебто є окремі документи не на користь "Золотого мандарина", яких в 2015 році в справі не було", - сказав Бабін.

"Але платили з цього рішення, коли я вже звільнився. Якщо у Мін'юсту або Державній виконавчій служби були сумніви в законності підстав рішення ЄСПЛ, вони могли не платити з цієї справи. Але вони заплатили в 2016 році, коли я там вже не працював.  За станом на момент звільнення я був повністю переконаний, що з "Золотим мандарином" зроблено все за законом і на користь держави", - додав він.

Нагадаємо, вранці НАБУ прийшло з обшуком до Мін'юсту, отримавши інформацію, що документи з кримінального провадження, що стосується виплати компенсації компанії "Золотий мандарин", знищуються і вивозяться. Бюро знайшло порвані документи в сміттєвому кошику. Також НАБУ вилучило іншу частину документів у справі під час обшуку в квартирі співробітника Мін'юсту. За даними бюро, справа стосується розтрати посадовими особами Мін'юсту 54 млн гривень.

Мін'юст визнав обшуки незаконними і подав скаргу в Генпрокуратуру. Та почала кримінальне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram