ГоловнаПолітика

Суд із затримкою на рік почав розглядати справу про розтрату 492 млн грн на ЗТМК

Обвинувальний акт щодо менеджера Фірташа скерували до суду ще в листопаді минулого року.

Суд із затримкою на рік почав розглядати справу про розтрату 492 млн грн на ЗТМК
Фото: trud-ost.ru

Заводський районний суд Запоріжжя розпочав розгляд по суті справи проти директора ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) Володимира Сивака за звинуваченням у розтраті коштів підприємства в особливо великих розмірах - 492 млн грн.

Як повідомляють на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у фейсбуці, підготовче судове засідання суду відбулося 6 грудня, перше судове засідання - 7 грудня.

"За результатами підготовчого судового засідання з розгляду обвинувального акта щодо директора ТОВ "ЗТМК" за звинуваченням у вчиненні розтрати коштів підприємства в сумі 492 млн грн 6 грудня 2017 р. Заводським районним судом м. Запоріжжя встановлено відповідність акта вимогам чинного кримінального процесуального законодавства та прийнято рішення про призначення його для розгляду по суті. У першому судовому засіданні, яке відбулося 7 грудня 2017 р., прокурором оприлюднено зміст обвинувального акта, після чого судом, з урахуванням позицій сторін, визначено обсяг доказів, які підлягають дослідженню, і порядок їх дослідження", - констатує САП.

Наступне засідання суду призначено на 10:00 17 січня 2018 року.

Варто зазначити, що про скерування обвинувального акта у справі ЗТМК до суду САП повідомляла 14 листопада минулого року.

Нагадаємо, 23 вересня 2016 року Національне антикорупційне бюро затримало директора ЗТМК Володимира Сивака, а 24 вересня Солом'янський райсуд заарештував його на два місяці з правом виходу під заставу 5 млн гривень. Заставу за Сивака, якого підозрюють у розтраті 492 млн гривень, незабаром внесли. Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ "ЗТМК", відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading виділила 880 млн грн. Однак директор підприємства здійснив розтрату здебільшого отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб.

Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти спрямовані ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережі", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Комерційний банк "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" на погашення заборгованості ДП "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі мала здійснити компанія Tolexis Trading за умовами, передбаченими договором підстави ТОВ "ЗТМК".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не виключала, що бізнесмен Дмитро Фірташ, який є власником Tolexis Trading, може стати фігурантом справи про розтрату на ЗТМК. Рік тому САП також подала позов про повернення ЗТМК у держвласність. Про його розгляд не повідомляли.

Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат", яким відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства. Частка держави в новій компанії склала 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading мав інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати частку 49%.

Але фактично Фірташ почав контролювати підприємство за рахунок лояльного менеджменту. У листопаді 2015 року Верховна Рада прийняла закон, який знижує поріг кворуму зборів учасників ТОВ з державною часткою з 60% до 50%. Це мало дозволити державі повернути контроль над ЗТМК, що наразі не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram