ГоловнаПолітика

Порошенко зобов'язався захистити НАБУ

"Я не допущу дискредитації роботи антикорупційних органів".

Порошенко зобов'язався захистити НАБУ

Президент Петро Порошенко заявив про неприпустимість політичного втручання в роботу антикорупційних органів і пообіцяв захистити їх від дискредитації.

"Жодних небезпек політичного втручання в діяльність антикорупційних інституцій я не допущу. Я, навпаки, вважаю, що треба прискорити призначення аудиту, необхідно забезпечити ефективний захист від будь-якого політичного втручання політиків у роботу НАБУ і від політизації роботи будь-яких правоохоронних органів і їх бажання впливати на політику. Я вважаю, що це правильні підходи", - заявив він під час спілкування з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з президентом Литви Далею Грібаускайте, повідомляють на сайті голови держави.

Президент заявив, що за весь час роботи антикорупційних органів в Україні ні він, ні представники влади не втручалися в їхню роботу.

"Їхня діяльність проводиться і буде проводитися виключно в правовому полі. Підкреслюю, що ця діяльність є виключно важливою для подолання корупції в Україні. І я не допущу дискредитації роботи цих антикорупційних органів, так само як і всіх правоохоронних органів в Україні", - підкреслив він.

Порошенко також наголосив на важливості інформування про роботу антикорупційних органів вже після завершення розслідування, а не до, "тому що є конституційний принцип презумпції невинуватості".

На думку Порошенка, ефективність роботи всіх антикорупційних органів має вимірюватися не кількістю прес-конференцій, а кількістю корупціонерів, які будуть поміщені у в'язницю.

"Ми вважаємо неприйнятним, коли керівники будь-яких правоохоронних органів, у тому числі антикорупційних, починають грати на політичному полі. Вони повинні бути незалежними, вони повинні бути захищені від будь-якого політичного впливу. Повинні розрізняти, коли ми говоримо про незалежність інститутів і коли ми говоримо про персони. Тут наша позиція абсолютно принципова - незалежність інститутів повинна бути гарантована", - підсумував президент.

Нагадаємо, раніше НАБУ заявило, що в Україні почали реалізувати "великий план", головною метою якого є знищення НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

США, Євросоюз і Великобританія випустили жорсткі заяви на захист НАБУ, звинувативши Генпрокуратуру і Службу безпеки в зриві операції бюро і у втручанні в його роботу.

6 грудня в парламенті з'явився законопроект про звільнення директора НАБУ без аудиту. Співавторами виступили голови фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт". Документ оперативно внесли в порядок денний засідання Ради на четвер, проте проект закону з порядку денного зник після різкої реакції Заходу, зокрема МВФ і Світового банку.

Європарламент також висловив підтримку НАБУ і закликав Україну до консолідації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram