ГоловнаПолітика

Аваков, Яценюк і Парубій обговорили з послом США скандал навколо НАБУ

Перед цим було вироблено пакет рішень щодо виходу з кризи, пов'язаної з претензіями до роботи САП і НАБУ з боку Генпрокуратури.

Аваков, Яценюк і Парубій обговорили з послом США скандал навколо НАБУ
Фото: Сергей Нужненко

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і спікер Верховної Ради Андрій Парубій обговорили з послом США в Україні Марі Йованович план урегулювання ситуації, яка виникла навколо Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генеральної прокуратури.

Про це повідомив голова МВС Аваков.

"Так (була зустріч з Йованович). Але спочатку, після засідання фракції "Народного фронту", було скликано раду фракції і вироблено пакет рішень щодо виходу з кризи, пов'язаної з критичними зауваженнями, порушеннями і претензіями до роботи САП і НАБУ з боку Генпрокуратури", - повідомив він.

За його словами, така зустріч відбулася за його ініціативою, а також Яценюка і Парубія.

"На зустрічі ми, з урахуванням нездорової атмосфери навколо антикорупційних органів і спекуляцій навколо цього, поінформували посла про наш комплексний план врегулювання цієї ситуації. Перше - обрання якнайшвидше авторитетних аудиторів НАБУ. Друге - якнайшвидший початок процедур зі створення Антикорупційного суду. Третє - неприпустимість політизації антикорупційних органів і пов'язаного з цим комплексу заходів", - наголосив міністр.

Він також зазначив, що такий пакет заходів не припускав підтримки законопроекту, внесеного напередодні депутатами, що стосується збільшення контролю НАБУ, САП і Нацагентства з питань запобігання корупції, про що Йованович була поінформована, як і низка інших зарубіжних партнерів.

"Пізно ввечері ми провели зустріч із президентом Петром Порошенком, який підтримав запропоновану "Народним фронтом" позицію", - додав Аваков.

Він заявив, що Україна - "не комп'ютерна гра, де можна перезавантажитися після помилок", а країна, в якій усім необхідно діяти відповідально.

Нагадаємо, минулого тижня після затримання агента НАБУ під прикриттям, якого звинуватили у провокуванні хабара, Генпрокуратура виклала відео з персональними даними агентів бюро. Зокрема, було розсекречено "агента Катерину", зусиллями якої притягнуто до відповідальності нардепа Борислава Розенблата. У ГПУ заявили про існування незаконного таємного відділу в бюро і почали допитувати агентів НАБУ.

У середу в парламенті з'явився законопроект про звільнення директора НАБУ без аудиту. Його оперативно внесли до порядку денного засідання Ради в четвер, проте пізніше проект закону з порядку зник. Один зі співавторів документа, голова фракції БПП Артур Герасимов заявив, що потрібно дати можливість колегам-депутатам упродовж двох тижнів розробити і внести альтернативні законопроекти.

У НАБУ заявили, що з минулого тижня в Україні почали реалізовувати "великий план", головною метою якого є знищення НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram