ГоловнаПолітика

Держдеп США закликав у ситуації із Саакашвілі дотримуватися верховенства права й уникати насильства

"Будь-які арешти і затримання повинні відбуватися на законних підставах".

Держдеп США закликав у ситуації із Саакашвілі дотримуватися верховенства права й уникати насильства
Государственный департамент США
Фото: slovoidilo.ua

Держдепартамент США закликав усі сторони в ситуації із затриманням лідера Руху нових сил Михайла Саакашвілі поважати верховенство права й уникати насильства.

Про це заявила на брифінгу офіційна представниця Держдепу Хізер Наверт, передає "Голос Америки".

За її словами, в Держдепі уважно стежать за ситуацією в Києві і наполягають на її деескалації.

"Ми в тісному контакті з урядом України, як ви знаєте, ми з ним у добрих відносинах, що не означає, що ми згідні з ним абсолютно в усьому. Ми закликаємо владу України до деескалації ситуації... Ми закликаємо всі сторони уникати насильства і дотримуватися верховенства права, міжнародних зобов'язань", - заявила Наверт.

Представник Держдепу підкреслила, що будь-які арешти і затримання повинні проводитися на законних підставах.

"Якщо вони (влада України, - ред.) затримують, заарештовують когось, це повинно бути відповідно до законів і норм цієї країни, як і міжнародних зобов'язань у сфері прав людини", - сказала вона.

Нагадаємо, вранці 5 грудня Саакашвілі прийшли затримувати за підозрою у співпраці з олігархом-утікачем Сергієм Курченком. Саакашвілі звинувачують за ч.1 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних угруповань), а саме - отримання грошей від Сергія Курченка. Генпрокуратура заявила, що Саакашвілі отримав від Курченка 500 тис. доларів на акції протесту. Також ГПУ виклала запис розмови Саакашвілі з Курченком.

Саакашвілі намагався уникнути затримання, піднявшись на дах багатоповерхового будинку по вулиці Костьольній біля Майдану Незалежності. Кореспондент LB.ua став свідком, як він погрожував зістрибнути. На дах будинку по пожежній драбині вилізли спецпризначенці і затримали його. Саакашвілі посадили в мікроавтобус СБУ і спробували вивезти на вулицю Володимирську для слідчих дій, але проїзд заблокували прихильники Саакашвілі. У підсумку вони витягли політика з мікроавтобуса.

Після цього Саакашвілі вирушив під будівлю Верховної Ради з вимогою "імпічменту" президента.

За фактом "звільнення" Саакашвілі прокуратура відкрила кримінальне провадження, а поліція оголосила його в розшук.

Вранці 6 грудня правоохоронці штурмували наметове містечко під стінами Ради, де Саакашвілі збирався провести ніч. У результаті сутичок постраждали люди по обидва боки, а самого Саакашвілі виявити не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram