ГоловнаПолітика

Прокуратура Гаазького трибуналу встановила 1,2 тис. фактів злочинів на Донбасі

Під час конфлікту загинуло понад 10 тис. осіб, поранено майже 24 тис.

Прокуратура Гаазького трибуналу встановила 1,2 тис. фактів злочинів на Донбасі
Фото: http://www.un.org

Прокуратура Міжнародного кримінального суду (Гаазький трибунал, Нідерланди) встановила 1 200 фактів вчинення злочинів на Донбасі.

Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора МКС Фату Бенсуда, оприлюдненого 4 грудня.

"У контексті подій на сході України канцелярією прокурора зафіксовано понад 1 200 випадків можливого скоєння злочинів після 20 лютого 2014 року", - сказано в ньому.

МКС зазначає, що під час конфлікту загинуло близько 10 225 осіб, поранено 24 541. Зокрема, в період з квітня 2014 по серпень 2017 року вбито не менш як 2 505 цивільних осіб.

Канцелярія прокурора продовжує розглядати заяви про те, що Російська Федерація здійснювала і здійснює загальний контроль над збройними групами на сході України, щоб встановити, чи можна розглядати цей збройний конфлікт між Збройними силами України і антиурядовими збройними групами, який в інших випадках вважався б неміжнародним, як по суті міжнародний конфлікт.

Наголошується, що факт існування єдиного міжнародного збройного конфлікту на сході України передбачає застосування щодо відповідного періоду статей Римського статуту, що стосуються збройних конфліктів міжнародного характеру.

У звіті йдеться, що прокуратура МКС продовжує визначення ключових характеристик конфлікту і передбачуваних діянь сторін конфлікту, зокрема найбільш зачеплених конфліктом територій, тимчасових рамок, типових жертв, різних способів дій, а також числа вбитих і поранених.

Як повідомлялося, в звіті за 2016 рік прокуратура Міжнародного кримінального суду вказала, що вважає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Україна повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Росії та ватажками "ДНР" - "ЛНР". Також раніше Україна визнала юрисдикцію МКС над злочинами, вчиненими щодо активістів Євромайдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram