ГоловнаПолітика

МЕРТ забракувало законопроект "Купуй українське, плати українцям"

Замовників можуть зобов'язати переплачувати за товар просто тому, що він український.

МЕРТ забракувало законопроект "Купуй українське, плати українцям"
Фото: Макс Левин

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України закликало Верховну Раду не приймати законопроект №7206 "Купуй українське, плати українцям".

Цей документ, який зареєстрували десятки народних депутатів, серед яких Олег Ляшко, Ніна Южаніна, Сергій Пашинський та інші, пропонує внести зміни до законів про підтримку малого і середнього бізнесу, про зовнішньоекономічну діяльність і про державні закупівлі.

Перший заступник міністра Максим Нефьодов вважає, що за красивою назвою криється ціла низка шкідливих ініціатив, через які замовнику доведеться переплатити до 43% за товар, визначений як "вітчизняний".

Законопроект запроваджує обов'язкове застосування понять "подана вартість" з урахуванням місцевої складової, яка вимагає додаткового надання 23 документів і довідок, і "неспеціалізовані закупівлі" - перелік товарів, для яких єдиним критерієм оцінки буде ціна, всі решта товарів оцінюватимуться за іншими механізмам. Учасник може бути позбавлений права брати участь у закупівлях на 90 днів за непрозорою і невизначеною процедурою.

За словами Нефьодова, законопроект прямо порушує Угоду про асоціацію України і Європейського Союзу та створює великі корупційні ризики. Збиток для державного бюджету від закупівлі "вітчизняних" товарів становитиме десятки мільярдів гривень.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України категорично закликає не підтримувати цей законопроект, наголосив Нефьодов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram