ГоловнаПолітика

Захист Балуха оскаржить жорсткі умови його домашнього арешту

Суд у Криму відпустив активіста з СІЗО, однак де-факто заборонив йому виходити з дому і спілкуватися з адвокатами.

Захист Балуха оскаржить жорсткі умови його домашнього арешту
Владимир Балух
Фото: facebook.com/crimeahrg

Адвокат Володимира Балуха Ольга Дінзе заявила, що сторона захисту найближчим часом оскаржить рішення, яким суд в Криму відправив активіста під домашній арешт, повідомляє кореспондент LB.ua.

Суддя підконтрольного Росії Роздольненського райсуду Криму Олена Тедеєва призначила Балуху два місяці домашнього арешту (до 1 лютого) із забороною виходити за межі житлового приміщення, спілкуватися зі свідками обвинувачення (перерахувавши поіменно, в тому числі родичів) і користуватися засобами зв'язку та Інтернетом.

"Балух буде перебувати під постійним контролем. Ми вже висловили підзахисному свої побоювання, що йому дійсно небезпечно виходити за межі житлового приміщення. У тому числі навіть в туалет, який міститься на вулиці, оскільки відразу ж в суду з'явиться привід і підстави для зміни йому запобіжного заходу", - прокоментувала рішення судді Тедеєва адвокат Дінзе.

Сторона захисту просила суд, якщо Балуху оберуть домашній арешт, дозволити йому прогулянки, виходити в магазин і переміщатися прибудинковою територією, а також спілкуватися з адвокатами мобільними телефонами. Однак суддя не врахувала побажань адвокатів активіста.

"Я вважаю, немає підстав для обрання йому настільки суворого запобіжного заходу. Балух підлягає звільненню, щодо нього можна вибрати більш м'який запобіжний захід - підписка про невиїзд. Але суд це питання навіть не розглядав і не відобразив у своїй постанові", - додала Дінзе.

"Максимально, що я формально ще якось можу стерпіти, - це підписку про невиїзд, - сказав Балух під час судового засідання. - Хоча і на підписці повинні перебувати інші фігуранти цієї справи, а саме ті, хто фальсифікує її з самого початку. Домашній арешт вважаю абсолютно протизаконним".

Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після окупації півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. В знак протесту в березені 2014 він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього "влада" півострова стали переслідувати його. Згодом прапор зірвали, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 і автомобіля ВАЗ.

Пізніше співробітники російського ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

4 серпня 2017 року суд в Криму виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також призначив штраф в розмірі 10 тисяч рублів. Але 2 жовтня справу відправили на додаткове розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram