ГоловнаПолітика

Голова ДБР має намір домагатися збільшення фінансування Бюро

650 мільйонів, виділених в бюджеті, не вистачить, впевнений Роман Труба.

Голова ДБР має намір домагатися збільшення фінансування Бюро
Фото: Макс Требухов

Передбачених у державному бюджеті 650 млн гривень за запуск і функціонування Державного бюро розслідувань не вистачить для повноцінної роботи. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив голова ДБР Роман Труба.

"Якби орган уже діяв, штат був би сформований і т.д., сума була б достатньою. Це питання нами опрацьовується, і до остаточного прийняття бюджету на 2018 рік ми внесемо свої пропозиції", - зазначив Труба.

Крім поправок до бюджету, з боку ДБР також буде внесено поправки до законів, що регулюють роботу Бюро. Зокрема це стосується необхідності синхронізації підслідності.

"Складання підслідності кримінальних проваджень, які будуть розслідувати ДБР - відмінності в самому законі і кримінально-процесуальному законодавстві. Внесення змін до закону про оперативно-розшукову діяльність: закон про Державне бюро розслідувань надає такі повноваження, а в законі про оперативно-розшукову діяльність цього немає. І, звичайно, найбільші зміни стосуються закону про ДБР", - розповів голова Бюро.

"Ми будемо ініціювати спрощення процедури набору працівників, оскільки в комісії (яка вибирає керівництво територіальних відділів і департаментів - ред.) залишається дуже багато повноважень. Якщо вона буде вибирати всіх працівників структурних підрозділів, а це близько 100-150 осіб, то про запуск Бюро в липні ми говорити не зможемо", - додав також він.

Крім того, ДБР буде також відстоювати право мати такі інструменти для ведення оперативно-розшукових дій, як прослуховування і зовнішнє стеження.

"З огляду на категорію справ, які буде розслідувати Бюро - а це вищі посадові особи, - для ефективності і для позитивного результату ці засоби мати обов'язково", - впевнений Роман Труба. При цьому він додає, що СБУ (яка єдина має право на проведення таких дій - ред.) не зобов'язана ділитися своєю матеріально-технічною базою, її потрібно створювати самостійно "з використанням новітніх систем".

Разом із тим лобістів серед народних депутатів ДБР не має. Роман Труба впевнений: "Якщо народні обранці розуміють, що ДБР потрібне в цій країні, то приймуть зміни до відповідних законів".

Докладно про це, а також про запуск Бюро читайте в повному тексті інтерв'ю "Очільник ДБР Роман Труба: "Я незалежний від жодних політичних сил".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram