ГоловнаПолітика

Волинець назвав причину шахтарських страйків

"Насправді ціну на вугілля в Україні занижено".

Волинець назвав причину шахтарських страйків
Фото: Макс Левин

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець вважає, що причиною заборгованості із заробітної плати, яка призвела до страйків шахтарів, стала багаторічна державна політика заниження ціни вітчизняного вугілля.

Про це повідомляє "Главком".

"Насправді ціна на вугілля в Україні занижена. Тобто ціна на вугілля, видобуте на українських шахтах. І вона була втричі нижчою, ніж завозили його з-за кордону. А зараз ціна трохи вирівнялася, але вона знову нижча, ніж витрати на видобуток вугілля. І та ціна, яку зараз встановили з 1 листопада на українське вугілля - 2425 гривень, вона набагато нижча, ніж вугілля, завезене з-за кордону. На 300 гривень нижча, ніж середня ціна - затрато-ціна на видобуток вугілля в Україні на державних шахтах", - сказав Волинець.

На його думку, є лише два шляхи фінансування вугільної галузі: справедлива ринкова ціна або державні дотації.

"Перше джерело - самі повинні заробляти. Але тоді повинна бути справедлива ціна. І друге джерело - держпідтримка. А в нас відбулося так, що в односторонньому порядку уряд припинив виділяти кошти держпідтримки і на майбутній рік у бюджеті не закладено ні копійки ні на капітальне будівництво, ні на технічне оснащення, ні на здешевлення собівартості, тобто на виплату зарплат. Цього поки що не передбачає уряд. Тоді треба встановлювати справедливу ціну. Якщо ми живемо в ринкових умовах і ціни на інші енергоносії ринкові. Інакше наші шахти припинять існування", - підкреслив Волинець.

Він також повідомив, що 58 гірників шахти "Бужанська" ДП "Волиньвугілля" перебувають під землею на знак протесту проти заборгованості із зарплати. Гірникам не виплачена зарплату ще за серпень, лише 10% - за вересень і ні копійки за жовтень. А працівникам інфраструктурних підрозділів, у яких зовсім мізерні зарплати, заборгували ще за липень.

Нагадаємо, за рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості, з 1 листопада 2017 року ціну реалізації вугілля держшахт для теплової генерації (ТЕС і ТЕЦ) підвищено на 10% - з 2200 до 2425 грн/тонну. У тарифі для теплової генерації ціна вугілля, визначена за формулою Роттердам +, становить 2 113 грн/тонну, що на 312 гривень нижче від ціни вугілля державних шахт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram