ГоловнаПолітика

Головою Верховного Суду стала Валентина Данішевська

За її кандидатуру проголосували 67 зі 111 суддів.

Головою Верховного Суду стала Валентина Данішевська
Фото: facebook.com/supremecourt.ua

Головою Верховного Суду обрано Валентину Данішевську.

Про це стало відомо під час пленуму Верховного Суду, який транслюється в прямому ефірі.

На посаду голови Верховного Суду претендує троє кандидатів. Про це стало відомо під час пленуму Верховного Суду, який транслюють у прямому ефірі.

На посаду голови ВС претендували Олена Кібенко, Богдан Львов, Володимир Кравчук і Аркадій Бущенко. Але в день голосування список кандидатів змінився. Зокрема, Кібенко зняла свою кандидатуру на користь Кравчука. Кандидатуру Бущенка запропонував суддя Микола Мазур, суддя Віталій Юркевич запропонував кандидатуру Валентини Данішевської. Тож судді затвердили бюлетень з трьома кандидатами: Данішевська, Бущенко і Кравчук.

Богдан Львов уточнив, що не висував свою кандидатуру, оскільки вважає, що "суспільство вимагає нових осіб".

Суддя касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Валентина Данішевська працювала суддею Арбітражного суду Запорізької області, але з 2011 року створила і очолила благодійну організацію "Центр комерційного права". У 2015 році була обрана до складу громадської ради при Міністерстві юстиції України. Данішевська була суддею постійного третейського суду при Асоціації українських банків.

Данішевська зазначила, що довго сумнівалася з приводу висунення своєї кандидатури на посаду голови Верховного Суду. Вона не визначилася з кандидатурою заступника і секретаря Верховного Суду.

Суддя касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду Аркадій Бущенко з 2012 року працював гендиректором Української Гельсінської спілки з прав людини. З 1995 року займається адвокатською діяльністю. Бущенко зазначив, що наразі не визначився з кандидатурою заступника в разі перемоги, але секретарем пропонує Дмитра Луспеника.

Суддя касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду Володимир Кравчук з 2009 по 2017 рік працював суддею Львівського окружного адміністративного суду. До цього займався адвокатською діяльністю.

Кравчук запропонував у разі обрання на посаду голови ВС своїм заступником Олену Кібенко, а секретарем - Дмитра Луспеника.

Під час обговорення кандидатів більшість суддів підтримали Данішевську.

Голову Верховного Суду обрали шляхом таємного голосування. За її кандидатуру проголосували 67 зі 111 суддів.

Нагадаємо, Верховний Суд визначив датою початку роботи 15 грудня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram