ГоловнаПолітика

Мінський процес мертвий, - Le Figaro

Бездіяльність європейських політиків може призвести до заморожування конфлікту на Донбасі.

Мінський процес мертвий, - Le Figaro
Фото: Надано автором

Результати саміту "Східного партнерства", який відбувся 24 листопада в Брюсселі, показують, що через бездіяльність європейців Донбас ризикує стати новим замороженим конфліктом на території колишнього Радянського Союзу, слідом за Придністров'ям, Абхазією, Південною Осетією. Про це пише французьке видання Le Figaro. 

Незважаючи на те, що з трибуни саміту декларувалася підтримка України Європейським Союзом, у підсумкову декларацію ні конфлікт на Донбасі, ні анексія Криму Росією не потрапили, пише видання.

"Вони не згадали ні конфлікт на Донбасі, ні приєднання Криму Росією. Розділені через санкції, загнані у внутрішню кризу через Брекзит і Каталонію, труднощі Ангели Меркель - вони також дезорієнтовані російською політикою Дональда Трампа, яку їм складно витлумачити", - вважають французькі журналісти.

При цьому наголошено, що в глухий кут зайшли і Мінські угоди, і переговори у форматі "Нормандської четвірки".

«Нормандський формат не має жодного шансу на реалізацію, поки росіяни не покинуть територію (Україна - ред.), а Україна не відновить контроль над кордоном. Мінський процес мертвий. Він є нічим іншим, як балаканина, спрямована на те, щоб заморозити ситуацію. І ця ситуація організована Путіним», - пише видання, додаючи, що вихід із цієї ситуації запропонував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який перебував у Парижі минулого тижня. Він представив "рішення малих кроків", які повинні поступово повернути окуповані території.

На цей момент ситуація очікує рішучих дій, оскільки будь-які ініціативи і пропозиції вирішення конфлікту на Донбасі заморожуються Москвою. Як, наприклад, введення миротворчої місії. Допомогти в цьому, вважають журналісти, повинен дипломат Курт Волкер, уповноважений Держдепартаментом США на переговори з радником президента РФ Володимира Путіна Владиславом Сурковим.

Докладно про ініціативу Арсена Авакова стосовно Донбасу ознайомитися можна за посиланням, своє бачення реінтеграції він оприлюднив у рамках VIII Національного експертного форуму Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram